Od države više od pet miliona dinara za projekte za čistiji vazduh

Postavljeno: 25.03.2021

Ministarstvo zaštite životne sredine će u okviru konkursa koji za cilj imaju unapređenje kvaliteta vazduha izdvojiti sredstva za izgradnju gasne instalacije u OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” te za pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta, objavljeno je na sajtu Grada Kruševca

Za izgradnju gasne instalacije u školi Ministarstvo je opredelilo 4,5 miliona dinara, dok će Grad za taj projekat izdvojiti 2,7 miliona dinara. Projekat pošumljavanja Ministarstvo će podržati sa 590 hiljada, a Grad sa 200 hiljada dinara. 

Ministarstvo  zaštite životne sredine potpisalo  je ugovor sa 31 lokalnom samoupravom, na osnovu kojih će im biti dodeljeno 130 miliona dinara za projekte pošumljavanja, kao i za zamenu dotrajalih kotlarnica i ložišta u domaćinstvima, kotlovima na ekološki prihvatljivije energente. 

U ime Grada Kruševca ugovor je potpisao zamenik gradonačelnice Aleksandar Jovanović.

Resorna ministarka Irena Vujović čestitala je predstavnicima gradova i opština na brzoj i efikasnoj pripremi dobrih projekata:

I mi smo, sa naše strane, požurili sa sprovođenjem konkursa kako bismo mogli što pre da potpišemo ugovore, da vam odmah prebacimo sredstva i da što pre počnete da radite. Volela bih da uskoro obiđem vaše lokalne samouprave da vidimo zajedno kako napreduju radovi – rekla je ministarka Vujović.

Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je početkom godine tri konkursa kojima je cilj unapređenje kvaliteta vazduha. Prema konačnim rang listama, na konkursu za pošumljavanje opredeljeno je ukupno 100 miliona dinara za 38 lokalnih samouprava, dok je 100 miliona dinara opredeljeno za zamenu kotlarnica u domaćinstvima u 10 lokalnih samouprava. Po konkursu za zamenu kotlarnica, opredeljeno je 200 miliona dinara za projekte u 49 gradova i opština.

D.M.

foto: krusevac.ls.gov.rs

Ostale vesti

back-to-top