Obuka za digitalne veštine u centru Kruševca, dođite!

Postavljeno: 25.09.2021

U Kruševac je doputovao karavan „Digitalna ekspedicija“, a građani na Trgu kosovskih junaka mogu da se upoznaju sa više digitalnih veština: kako postati eGrađanin, osnovom kupoprodaje putem interneta, digitalnim opismenjavanjem. Održava se i program koji je pre svega namenjen mlađoj populaciji, kako bezbedno koristiti internet

Karavan je u Kruševcu danas i sutra. Kroz razgovore sa ekspertima i domaćim influenserima biće predstavljeno više programa digitalnog opismenjavanja.

Program „Kako da postanem eGrađanin“ je fokusiran na obuku građana da se registruju na Portalu za elektronsku identifikaciju i na to koje su usluge dostupne građanima koji se odluče na ovaj poduhvat.

Predavanje „Kako da bezbedno koristim Internet“ treba deci da predstavi opasnosti na internetu i uputi im savete u vezi sa bezbednošću na internetu.

Program „Ja kao digitalni urednik/urednica“, koje traje skreće pažnju građanima da su oni ti koji na svojim telefonima kroje sadržaj koji žele da vide, čuju i čitaju. Kroz ovaj program građanima se približavaju teme digitalne pismenosti.

Od 14:30 do 16:00 časova je predavanje na temu „Kako da kupujem i prodajem na internetu“ koje, kao posledica pandemije, dobija na važnosti i ima za cilj da obuči građane da bezbedno kupuju na internetu.

Poslednji termin danas je od 16:00 do 17:30 časova i posvećen je „influenserima“. Predavanje „Ja kao Medij“ informiše građane da i oni sami mogu da kreiraju sadržaj na internetu, pre svega na društvenim mrežama, i kako je taj sadržaj značajan za pokretanje društvenih promena.

Karavan „Digitalna eskpedicija“ su danas u Kruševcu otvorili Sava Savić, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, zatim Biljana Zekavica, pomoćnica ministrake za rad, boračka i socijalna pitanja i Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca.

Biljana Zekavica je najavila da će se u narednom periodu težiti da se umanji jaz među generacijama u digitalnom društvu:

-U narednom periodu, u saradnji sa partnerima iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, planiramo da nastavimo podršku gerontološkim centrima i domovima za odrasle i stare širom Srbije.

To podrazumeva nabavku tehničke opreme i sprovođenje edukativnog programa digitalne pismenosti.

Karavan “Digitalna ekspedicija” je pokrenut na inicijativu kabineta predsednice Vlade Ane Brnabić. „Digitalnu ekspediciju“ podržavaju Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Kancelarija za IT i eUpravu, a u partnerstvu sa programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i programom „Nova pismenost” koji zajedno realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i Propulsion.

Karavan je pre Kruševca obišao pet gradova, a u naredna tri meseca posetiće još deset gradova u Srbiji.

L.S.

Ostale vesti

back-to-top