U školama u Rasinskom okrugu „gore“ sva svetla semafora

Postavljeno: 20.09.2021

Da li će profesorima i đacima biti jasno šta tačno treba da rade u trenutku kada su, simbolično, na semaforu upaljena sva tri svetla, znaće se u narednom periodu. Naime, trenutno se u školama u Rasinskom okrugu primenjuju sva tri modela držanja nastave, od onog da su sva deca u školi, do onlajna

Na onlajn nastavi je od početka školske godine bilo 68 odeljenja, a trenutno ih je 27 u Rasinskom okrugu. Od toga su 22 odeljenja u kruševačkim osnovnim i srednjim školama, dva odeljenja u školama u Trsteniku te po jedno u Aleksandrovcu, Ćićevcu u Varvarinu, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje. Iz onlajn nastave je od početka školske godine izašlo 19 odeljenja, a danas ih izlazi još 22, te ostaje pomenutih 27.

Takođe, na onlajnu je od prošle nedelje cela popodnevna smena u kruševačkoj Gimnaziji, dok je prepodnevana smena te škole na kombinovanom modelu, polovina učenika jedan dan dolazi u školu, a drugi prati onlajn. Na taj, kombinovani model su, takođe, od danas, prema odluci Tima za škole, prešli svi srednjoškolci iz Aleksandrovca i Trstenika.

Treba imati u vidu da u školu ne dolaze ni učenici koji su u karantinu, odnosno oni čiji je neko od ukućana zaražen koronom. Svi ostali đaci u školu idu redovno …

Ministarstvo prosvete je u petak saopštilo izmenjena pravila pod kojima se odeljenja šalju na kombinovani, odnosno onlajn model te će takvih odeljenja narednih dana biti manje.

Naime, prema novim pravilima ukoliko se u jednom odeljenju pojave dva ili više slučajeva infekcije, a odeljenje ima 16 ili manje učenika, nakon pojave tri obolela prelazak na treći model u trajanju od 10 dana se nalaže samo za to odeljenje. Ukoliko se radi o odeljenjima sa 17 i više učenika, nakon pojave dva slučaja, to odeljenje se deli na dve grupe i nastavlja rad po drugom (kombinovanom) modelu nastave. Na grupe se potom primenjuje postupak za odeljenja sa 16 i manje učenika, odnosno nakon pojave nova tri obolela učenika u grupi prelazak na treći model u trajanju od 10 dana se nalaže samo za tu grupu.

– Ukoliko primenom tih postupaka dalje postoje elementi za razmatranje prelaska na treći model nastave cele smene ili cele škole, direktor, bez odlaganja, obaveštava nadležnu školsku upravu i teritorijalno nadležni institut/zavod za javno zdravlje, koji procenjuje situaciju, utvrđuje epidemiološke rizike i donosi konačnu odluku o kojoj obaveštava školu – saopštilo je Ministarstvo.

Prema podacima kruševačkog Zavoda za javno zdravlje u Rasinskom okrugu je od početka školske godine korona potvrđena kod 295 đaka, od kojih je 200 u Kruševcu, te kod 56 profesora, među kojima je njih 30 u našem gradu.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top