Obeležen svetski Dan dece obolele od raka

Postavljeno: 15.02.2020

Manifestacijom “Zagrli snažno – podrška deci oboleloj od malignih bolesti”, koja je danas u podne održana na glavnom gradskom trgu, Kruševac se pridružio obeležavanju Dana dece obolele od raka

Reč je o manifestaciji, odnosno skupovima, koje Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka – NURDOR, 15. februara tradicionalno organizuje na trgovima, glavnim ulicama i šetalištima više od 30 gradova u Srbiji.

Kruševljanka, volonterka NURDOR-a Snežana Topličanin Obradović kazala je da to udruženje trenutno vodi akciju prikupljanja novca za još jednu roditeljsku kuću. Podsetila je da NURDOR ima pet roditeljskih kuća, tri u Beogradu te po jednu u Nišu i Novom Sadu, ali da je potrebno još. 

– Ima dosta dece iz našeg kraja koja su na onkologiji ili hematologiji, svi oni borave u tim roditeljskim kućama, da ne bi išli odavde na terapije. NURDOR organizuje i radionice, a imamo i šest igraonica na odeljenjima – kazala je Snežana Topličanin Obradović.

NURDOR, dodala je, organizuje i besplatne kampove za decu koja su prošla tešku borbu, izvojevala bitku, za decu kojoj je potreban odmor i oporavak. 

Pred okupljenim sugrađanima program je izveo mali hor OŠ “Jovan Popović”, a u akciji su učestvovali i volonteri Crvenog krsta. Mnogi Kruševljani su ovu priliku iskoristili da prilože novac za izgradnju još jedne roditeljske kuće.

Na štandu Udruženja podsećaju da se NURDOR-u svakodnevno priključuju ljudi dobre volje, spremni da svojim nesebičnim doprinosom olakšaju živote ne samo deci oboleloj od raka, već i njihovim najbližima, kroz savete, edukaciju, emotivnu i materijalnu podršku. 

Inače, NURDOR se zalaže za bolje uslove lečenja i podršku porodicama dece obolele od raka. Udruženje godinama, uz pomoć prijatelja i donatora, radi na tome da sektor pedijatrijske onkologije u Srbiji bude unapređen i nalik onima u razvijenim zemljama Evropske unije. 

Tokom 16 godina rada, podsećaju u tom Udruženju, uložena su značajna sredstva u opremanje hemato-onkoloških odeljenja u celoj zemlji i u modernu medicinsku opremu. U fokusu organizacije je i unapređenje odnosa društvene zajednice i javnosti prema problemima sa kojima se susreću deca obolela od raka i njihove porodice. 

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top