NURDOR na Svetski dan dece obolele od raka: onlajn predstava kao podrška

Postavljeno: 15.02.2021

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) danas, 15. februara, obeležava Svetski dan dece obolele od raka i tim povodom poziva sve građane na premijerno onlajn prikazivanje predstave Nikole Đurička „Sve što ste hteli da znate o Džoniju a niste smeli da pitate“

NURDOR organizuje ovaj događaj kao znak podrške svim mališanima koji se leče od raka, a u saradnji i uz podršku svog dugogodišnjeg donatora kompanije Mastercard.

– U skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, ovogodišnje humanitarno obeležavanje Svetskog dana dece obolele od raka biće najvećim delom održano u onlajn formatu kako bi se ispoštovale zdravstvene preporuke i smanjio rizik od zaražavanja. Predstava će biti prikazana 15. februara sa početkom u 19 časova na platformi tickets.rs, na kojoj možete i kupiti kartu po ceni od 1.000 dinara. Celokupan iznos prikupljen kupovinom karata biće doniran NURDOR-u, a za kupovinu karata Mastercard karticama, ova kompanija udvostručuje donaciju i donira još 1.000 dinara NURDOR-u – saopšteno je iz tog Udruženja.

Donacije će biti preusmerene u izgradnju i opremanje nove Roditeljske kuće u Beogradu, u kojoj će biti omogućen besplatan smeštaj i briga o deci oboleloj od malignih bolesti i njhovim porodicama koje dolaze iz cele Srbije u glavni grad na lečenje.

Iz tog Udruženja podsećaju da je za taj projekat već prikupljen značajan deo sredstava kroz prethodne humanitarne skupove i akcije u toku 2019. i 2020. godine.

Podsećamo da je Svetski dan dece obolele od raka ustanovljen 2002. godine. To je učinila Međunarodna kofederacija Udruženja roditelja dece obolele od karcinoma. U Kalendar javnog zdravlja u Srbiji ovaj dan je uvršten 2013 godine.

Prema navodima medija Svetska zdravstvena organizacija (SZO) procenjuje da se u svetu kod dece uzrasta do 19 godina godišnje postavi oko 300 hiljada dijagnoza malignih bolesti, a najčešće su to leukemije, tumori mozga, limfomi, neuroblastom i Vilmsov tumor.

Podaci pokazuju da je uspeh izlečenja karcinoma kod dece znatno veći nego u kod odraslih te da je u visokorazvijenim zemljama sveta stopa preživljavanja 84 odsto.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top