U Kruševcu položeni venci i cveće

Postavljeno: 15.02.2021

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, danas su gradonačelnik Jasmina Palurović i predsednik Skupštine grada Predrag Vukićević položili venac na Spomenik ratnicima 1912-1918 na Fontani

Vence su položili i načelnik Rasinskog upravnog okruga Branislav Vesić, delegacije Rezervnih vojnih starešina, SUBNOR-a, Ratnih vojnih invalida, Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva, Vojnih penzionera, Udruženja za negovanje slobodarskih tradicija…

Jutrošnjem polaganju venaca prisustvovali su i komandant Garnizona Kruševac pukovnik Rade Rnjaković sa saradnicima.

Dan državnosti Srbije obeležava se u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kada je na verski praznik Sretenje, pod vođstvom Karađorđa, u Orašcu, počeo Prvi srpski ustanak, borba za oslobođenje od viševekovnog robovanja pod Turcima. Na isti dan 1835. godine, na velikoj Narodnoj skupštini u Kragujevcu, proglašen je prvi Ustav Srbije poznat kao „Sretenjski ustav“, koji je označio i početak savremene srpske državnosti. Sretenje je za Dan državnosti Srbije proglašeno 10. jula 2001. godine.

Tekst i foto: krusevac.ls.gov.rs

Ostale vesti

Komentari

  1. Живан kaže:

    Čast je je obeležavati Dan Vožda Karađorđa državnosti Srbije na Sretenje i položiti venac na Spomenik ratnicima 1912-1918 na Fontani uz učešće SUBNOR, ratnih vojnih invalida , Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva, vojnih penzionera i i Udruženja za negovanje slobodnih tradicija u Kruševcu.
    Isto toliko je časno krunisati Prestolonaslednika Aleksandar II Karađorđevića za kralja i proglasiti parlamentarnu i ustavnu kraljevinu u Srbiji.
    Živan iz kraljevine Švedske

1 thought on “U Kruševcu položeni venci i cveće

Comments are closed.

back-to-top