Srbija danas slavi Dan državnosti

Postavljeno: 15.02.2021

15. februar (Sretenje) je jedan od najbitnijih datuma u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije. Na ovaj dan je 1804. godine počeo Prvi srpski ustanak koji se još naziva početkom Srpske revolucije, a 1835. na Sretenjskoj skupštini 1835. donet Ustav Knjaževstva Srbije, prvi ustav Srbije, jedan od najmodernijih, najdemokratskijih i najliberalnijih ustava svog doba

Ustav Knjažestva Srbije, poznat kao Sretenjski ustav, donet je u Kragujevcu 1835. godine. Sačinio ga je Dimitrije Davidović, a njime je izvršena podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, što se i danas smatra standardom demokratije i ustavnosti. 

Sretenjskim Ustavom ukinuti su ropstvo i feudalni odnosi i proklamovana su prava i slobode građana, kao što su: neprikosnovenost ličnosti, nezavisnost sudstva i pravo na zakonito suđenje, sloboda kretanja i nastanjivanja, nepovredivost stana, pravo na izbor zanimanja, ravnopravnost građana, bez obzira na veru i nacionalnost.

Iako je donet od Velike narodne skupštine i zakletvom potvrđen od kneza Miloša Obrenovića ustav je suspendovan nakon svega 55 dana pod pritiskom velikih feudalnih sila, Turske, Rusije i Austrije. Danas se original jednog od najvrednijih pravnih akata iz Novog veka (1453-1918) na Balkanu, koji povezao i ukoričio Gligorije Vozarović, čuva u Arhivu Srbije.

Dan državnosti Srbije slavio se sve do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Sretenje Gospodnje, uspomenu na dan kada je Bogorodica prvi put uvela u hram novorođenog Hrista da ga posveti Bogu.

U narodnom verovanju, Sretenje je dan kada se susreću zima i leto. Veruje se da će, ako na Sretenje osvane sunčan dan i medvedi  se uplaše od sopstvene senke i vrate u zimski san, zima potrajati još šest nedelja.

Ostale vesti

back-to-top