NUNS traži da republički tužilac istraži sumnje o prisluškivanju medija

Postavljeno: 17.02.2020

Nezavisno udruženje novinara Srbije zahteva od republičkog tužioca Zagorke Dolovac da hitno preduzme zakonske radnje i istraži sumnje da su službe bezbednosti prisluškivale komunikaciju redakcije Nedeljnika i bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca

“Aktuelni ministar odbrane Aleksandar Vulin juče je komentarisao autorski tekst Šutanovca u Nedeljniku koji nije ni objavljen, a kada je ta činjenica obelodanjena, PR služba Ministarstva odbrane je, uz izvinjenje, objavila da se Vulin osvrnuo na intervju Šutanovca u Kuriru. Međutim, u tom dnevnom listu Šutanovac nije ni pominjao srpsko-rusku saradnju, niti posetu Srbiji ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgu”, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Dodaje se i da je redakcija Nedeljnika saopštila da ne prihvata “nesuvislo objašnjenje i uvredljivo izvinjenje PR službe ministra odbrane”, da je „grubom greškom“ umesto „tekst u listu Kurir“ napisano da je reakcija ministra Vulina na tekst u Nedeljniku. Redakcija je i zvanično postavila pitanje kako je ministar Vulin znao šta piše u tekstu koji je, pored Šutanovca, bio samo na mejlovima glavnog i odgovornog urednika Veljka Lalića.

U saopštenju se podseća da je NUNS i ranije na osnovu izjava i postupaka državnih funkcionera iznosio sumnje da su nezavisni i profesionalni novinari praćeni i prisluškivani, a da slučaj sa reakcijom ministra Vulina na neobjavljeni autorski tekst bivšeg ministra odbrane, navodi na još osnovaniju sumnju da vlast nadzire komunikacije i kontakte kritički nastrojenih medija i novinara.

Ostale vesti

back-to-top