Novi ciklus “Akademije za razvoj lokalnih medija”

Postavljeno: 08.10.2022

Media i reform centar Niš organizuju program edukacije „Akademija za razvoj lokalnih medija (ALMA)“, koji je namenjen mladim novinarima lokalnih medija iz Jugoistočne Srbije, studentima novinarstva, komunikologije i srodnih društvenih nauka. Učešće je besplatno. Rok za prijave je 23. oktobar, a Akademija počinje 4. novembra.

Polaznici će, uz pomoć mentora, novinarke Jovane Gligorijević i novinara Aleksandra Stankova, raditi na konkretnim pričama, koje će biti objavljene u Nedeljniku Vreme. Predavnja će se održavati uživo, petkom i subotom, u prostorijama Media i reform centra Niš, a polaznici će, na kraju radionica, dobiti sertifikate.

Akademija obuhvata 12 modula, koja su raspoređena u dva semestra. Prvi semestar uključuje teme: medijski zakoni i propisi u Srbiji (pravila vezana za medije, autorska prava i etiku u novinarstvu), istraživačko novinarstvo (javne baze podataka, zahtevi za informacijama od javnog značaja, istraživačke taktike), foto-novinarstvo (standardi, alati za uređivanje, agencijska fotografija, praktična obuka), video produkcija (standardi, alati, izrada TV paketa, praktična obuka), tehnike intervjua (za različite vrste vesti) i TV novinarstvo (standardi, pripreme, prepoznavanje priča, izbor sagovornika, vizuelno razmišljanje).

Za drugi semestar predviđeni su: mobilno novinarstvo MoJo (primeri, razlike u poređenju sa tradicionalnim i onlajn, alati), onlajn novinarstvo (standardi, alati), podkast, društveni mreže u službi medija (angažovanje publike, sadržaj vesti prilagođen društvenim medijima, povezivanje sa publikom, alati), storiteling na društvenim mrežama i digitalni marketing (kako promovisati svoju priču, kako povećati vidljivost svojih medija na mreži, osnove SEO-a i marketinga na društvenim mrežama).

Kandidati će biti pozvani na intervju nakon čega će biti izvršena selekcija, a oni koji su izabrani biće obavešteni – navodi se u saopštenju Media i reform centra Niš.

J.A.

Ostale vesti

back-to-top