Novi knez Lazar stigao na Stari aerodrom

Postavljeno: 12.06.2021

Skulptura kneza Lazara, koja će povodom obeležavanja 650 godina od osnivanja Kruševca na Starom aerodromu biti otkrivena na Vidovdan ove godine, stigla je u Kruševac. Postavljena je na postament sagrađen na mestu budućeg spomenika, na kružnoj parkovskoj površini u novoformiranom naselju Stari aerodrom, na lokaciji koja pretenduje da bude treći centar Kruševca

Spomenik visok četiri metra osmislili su i uradili autori Boris Stajkovac i Tomo Komatina, a njihovo idejno rešenje pobedilo je među dva pristigla rada, na Konkursu koji je početkom godine raspisala nadležna gradska Komisija.

– Zamišljen sa rukom na spuštenom maču i u vojnom oklopu sa štitom i oštrog pogleda podignutog visoko ka Kosovu, ali i ka našoj budućnosti naš sveti knez kao da nam govori da odbrana naše vere, našeg jezika i kulture, naših predaka i nasleđa, ali i naših potomaka i budućnosti počinje upravo tamo gde je on položio život u odbrani svega toga – deo je opisa kojim su budući spomenik opisali autori.

Stajkovac je od ranije poznat Kruševljanima jer je autor spomenika despotu Stefanu Lazareviću, otkrivenom na Vidovdan 2019. godine na Kosturnici, parka „Srbija“ te orlova za postament za jarbol na Bagdali.

Kruševac je, podsetimo, prvi spomenik knezu Lazaru, dobio tačno pre pola veka, povodom obeležavanja šest vekova Kruševca. Njegov autor je bio Nebojša Mitrić, vajar iz Beograda, a za predstavu figure Lazara, postavljenu u porti crkve Lazarice, tada je bio inspirisan uobičajenim položajem srpskih srednjovekovnih vladara na svom kovanom novcu: sedeći stav sa mačem preko krila.

J.B.

Ostale vesti

Komentari

  1. Krle kaže:

    Prvo spomenik uopste nije okrenut prema kosovu vec prema centru grada Krusevca, okrenut prema NIS benzinskoj pumpi, da gleda u pravcu KiM, bio bi okrenut pogled prema Celijama ili prema G.Steposu, poenta je u tome sto bi ledjima bio okrenut svom gradu. Tako da vam ovaj tekst nema veze sa vezom.

1 thought on “Novi knez Lazar stigao na Stari aerodrom

Comments are closed.

back-to-top