Kruševac odao priznanje duhovnom lideru

Postavljeno: 29.06.2023

Njegova Svetost Arhiepiskop pećki Mitropolit beogradsko-karlovački, Patrijarh srpski gospodin Porfirije, ovogodišnji je laureat Vidovdanske nagrade, najvećeg priznanja koje zaslužnim pojedincima dodeljuje Grad Kruševac. Pošto je Patrijarh na Vidovdan boravio u manastiru Gračanica kako bi Srbima sa Kosova pružio podršku, nagradu je na Svečanoj sednici Skupštine Grada u njegovo ime primio Vikar Njegove Svetosti Njegovo Preosveštenstvo vojni Episkop gospodin Dositej. Na svečanosti u Gradskoj upravi, gradonačelnica Jasmina Palurović dodelila je i pet plaketa i dvanaest pohvala istaknutim pojedincima i preduzećima

Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije, veoma se obradovao ovom vašem visokom priznanju i veoma je bio rad doći, lično ga primiti i lično vas pozdraviti. Kao što znate, našoj braći i sestrama koji teško žive dole na Kosovu, veoma je značajna njegova pastirska poseta, podrška i duhovno okrepljenje u ovim teškim danima koje sad naš narod prolazi. Grad Kruševac je u srcima sviju Srba carski, Lazarev grad, a posebno je u srcu Njegove Svetosti jer su ovde njegovi duhovni počeci, služeći vojni rok u ovom gradu, posećujući slavnu Lazaricu, dotakla se njegovog srca Božja blagodat, i došlo je do jednog velikog duhovnog preobražaja, ovde ga je Gospod prizvao u veru, a kasnije i na najveću službu u našoj crkvi – rekao je Episkop gospodin Dositej, nakon primanja nagrade.

– Patrijarh je pre dve godine povodom jubileja Grada boravio u Kruševcu, a prošle godine je na praznik Svetog Apostola i Jevanđeliste Luke služio Svetu Liturgiju u manastiru Bošnjane i tom prilikom osveštao veliko carsko zvono koje je stiglo u ovu veliku svetinju iz Rusije. Da kao Grad veliku zahvalnost dugujemo Patrijarhu Porfiriju – rekla je gradonačelnica Kruševca, Jasmina Palurović.

– Patrijarh Porfirije nam je učinio čast svojom prvom zvaničnom posetom, pre dve godine, na dan velikog jubileja – 650 godina od osnivanja Kruševca. Nadamo se da Kruševac ima privilegiju i da će uvek biti u njegovom srcu. Sigurni smo da će se Njegova Svetost i na dalje zalagati i moliti za mir, kao i za očuvanje negovanje i razvoj srpske duhovnosti i jedinstva srpskog naroda. Sada iz carskog grada upućujemo poruke mira i dobre volje. Budimo ponosni na sve što činimo i sve što ćemo uraditi zajedno za dobrobit Grad, jer to naš Kruševac zaslužuje – poručila je gradonačelnica i čestitala Vidovdan svim građanima Kruševca.

Na svečanoj sednici, gradonačelnica i predsednik Skupštine, Predrag Vukićević, uručili su pet plaketa i dvanaest pohvala istaknutim pojedincima i preduzećima.

Za izuzetnu doprinos razvoja obrazovanja, a posebno visokoškolskog obrazovanja u Kruševcu plaketu Grada Kruševca dobio je i profesor dr Ivan Filipović, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu i redovni profesor Univerziteta u Nišu. Ovim priznanjem odlikovan je i glumac Marko Živić, posthumno, jer je: „Svojim predanim radom i nesebičnim zalaganjem, u ogromnoj meri doprineo razvoju kulture grada, reprezentovao Kruševac na najsvetliji način i pomogao da se još više učvrsti na kulturnoj mapi Srbije i regiona“.

Pohvalu je dobila i Tijana Bogdanović, reprezentativka u tekvondu, osvajačica olimpijskih medalja, za izuzetne sportske rezultate. Preduzeće „14. oktobar“ odlikovanao je za doprinos razvoju privrede grada tokom sto godina postojanja i rada, a Karate klub Kruševac za izuzetne sportske rezultate ostvarene na republičkim i međunarodnim takmičenjima, u karateu i promociji sporta među decom i omladinom.

Zato što je svojim herojskim činom, dobrovoljnim davanjem krvi sto puta pomogao i doprineo spašavanju ljudskih života, Zvonko Dragomirović, dugogodišnji davalac krvi dobio je Pohvalu Grada. Ova nagrada uručena je i Nenadu Petronijeviću, višestrukom prvaku Srbije u sportskom ribolovu u disciplini FIDER, prof. dr Draganu Toskiću, istaknutom sportskom radniku, za doprinos razvoju i popularizaciji sporta, a posebno džudo sporta i Dragiši Milojeviću, sportskom radniku, bokseru i treneru za izuzetne sportske rezultate. Za izuzetan školski uspeh i postignuća nagrađene su Jana Krupniković, učenica sedmog razreda OŠ „Jovan Popović“ i Zorana Milanović, učenica drugog razreda Hemijsko-tehnološke škole.

Za dugogodišnji rad i privrednu, društvenu i kulturnu afirmaciju Kruševca i kruševačkog kraja plaketom Grada Kruševca odlikovan je Živomir Milenković, novinar, a za izuzetan doprinos i rezultate u oblasti zdravlja odlikovan je prof. dr Miroslav Đorđević, specijalista dečije urologije. Firme Unimer, Dunipak i Flori, takođe su ovenčane ovom nagradom, zbog uspešnog poslovanja. A za doprinos u organizaciji kulturnih manifestacija i negovanju umetničke tradicije kruševačkog kraja nagrađeno je selo Bela Voda, koje već pola veka predstavlja brend kruševačke kulture i tradicije.

Na svečanoj sednici, gradonačelnica Jasmina Palurović podsetila je prisutne na kapitalne investicije koje su završene u prethodnom periodu, a osvrnula se i na poplave koje su pogodile Rasinski okrug, i nanele štetu, koja se uveliko sanira.

Marija Janković


Crkveni poglavar

Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko – karlovački i Patrijarh srpski Gospodin Porfirije rođen je 1961. godine u Bečeju. Pohađao je studije arheologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Ubrzo je počeo da studira i na Bogoslovskom fakultetu Srpske Pravoslavne Crkve, na kojem je diplomirao 1987. godine. Postdiplomske studije pohađao je na Bogoslovskom fakultetu Nacionalnog i Kapodistrijskog univerziteta u Atini (1987-1990). Na istom učilištu stekao je zvanje doktora nauka (2004). U čin jeromonaha rukopoložen je na Aranđelovdan 1990. godine u manastiru Svetih Arhangela u Kovilju. Za episkopa jegarskog, vikara episkopa bačkog, izabran je na zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora 1999. godine. Hirotonisao ga je Patrijarh Pavle (Stojčević) u novosadskoj Sabornoj crkvi 1999. godine. Za mitropolita zagrebačko-ljubljanskogizabaran je na sednici Svetog Arhijerejskog Sabora 2014. godine. Na Izbornom Svetom Arhijerejskom Saboru 2021. godine, održanom u Hramu Svetog Save u Beogradu, izabran za 46. poglavara Srpske Pravoslavne Crkve.

Ostale vesti

back-to-top