Nebojši Lapčeviću dodeljena nagrada za poeziju „Đura Jakšić“

Postavljeno: 03.09.2020

Žiri u sastavu: Miroslav Cer, Branislav Živanović i Jovan Zivlak, predsednik, jednoglasno je odlučio da nagradu „Đura Jakšić“ za 2020. godinu dodeli kruševačkom pesniku Nebojši Lapčeviću, za knjigu pesama „Berači polena“, u izdanju „Povelje“, Kraljevo

– Ova knjiga traga za formama polena u tragovima velikih književnih spomenika, Homera i Vergilija, preko hrišćanstva, erotskih asocijacija i značenja, do unošenja u horizont aktualnog vremena i empirijske subjektivnosti subjekta pesme. Lapčevićeva knjiga je više pesnički imaginarijum polenskih transgresija, događaja, istorija, sukoba slika, nego jedna vrsta pesničkog i esejističkog traktata. Lapčević je najubedljiviji kada evocira iskustvo univerzalnog ili aktualnog života ( pesme Bista neznanom pesniku, Preobražaj, Prebrojavanje drvoreda i dr ), subjektivnost slivenu sa stvarima i čulnošću u čijim obrisima sijaju reči koje označavaju stvari koje svojom mnogoznačnošću pletu priče o našim ličnim verama u neponovljivost jezičkog i prejezičkog iskustva dramatizma života. Lapčević je uspeo da napiše snažnu knjigu posvećenosti životu i njegovim neprelaznim vrednostima – kaže se u obrazloženju žirija.

Trideset i peti put se dodeljuje nagrada „Đura Jakšić“, za najbolju pesničku knjigu na srpskom jeziku, objavljenu u toku prethodne godine, u organizaciji Narodne biblioteke „Đura Jakšić“ iz Srpske Crnje. Nagrada će biti uručena u okviru 59. dana Đure Jakšića – Liparskih večeri, 11. septembra, koji će se održati u skromnijem obimu, zbog aktuelnih poteškoća koje je uzrokovala pandemija virusa korona.

Nagradu „Đura Jakšić“, u skladu sa poetikom i etikom jednog od najuglednijih srpskih romantičara, poneli su istaknuti savremeni srpski pesnici od Ljubomira Simovića, Vojislava Despotova, Radmile Lazić, do Duška Novakovića, Matije Bećkovića, Bojane Stojanović Pantović, Dragana Jovanovića Danilova…

Nebojša Lapčević rođen je 1966. godine u Kruševcu. Objavio je zbirke pesama: Seme na vetru, Pesnik i njegovi modeli, Strofe u praslikama, Dolazak Hrista na Menhetn. Knjige proze Ovaploćavanje, Ulaz na južna vrata, Jezero u ćelijama, Ko je drpio Čarlija, priče za decu Krst svetoga cara Konstantina , libreto za operu, scenska kantata izvedena za Vidovdan 2013, kompozitor Miroljub Aranđelović Rasinski i dr.

Pesme su mu uvrštene u više antologija. Poezija mu je je prevedena na engleski, makedonski, švedski, italijanski, bugarski. Nagrađen je Rasinskim cvetom za izdavački poduhvat 2001. godine. Pero dijaspore SKRF, priznanje grada Zvečana za dopinos srpskoj kulturi, nagrada Sajma Rasinskog okruga 2013, Knjiga godine za roman Jezero u ćelijama još neka su od priznanja koja su pripala Nerbojši Lapčeviću. Dobitnik je Zlatne značke KPZ Srbije. Član je UKS i predsednik Književnog kluba „Bagdala“ iz Kruševca. Živi u Kruševcu i radi kao urednik programa u Galeriji Milića od Mačve Kulturnog centra Kruševca.

Tekst i foto: Ž. Milenković

Ostale vesti

back-to-top