Ovako će izgledati rekonstruisani centar grada

Postavljeno: 04.09.2020

Budući izgled gradskog središta će, definitivno sačuvati kružni tok oko Spomenika kosovskim junacima, Spomenik se definitivno neće pomerati, a nove fontane naći će se na mestu dosadašnjih žardinjera na ostrvu kod Spomenika i na platou ispred zgrade. Kako je za Kruševacgrad rekla gradonačelnica Jasmina Palurović, nijedno drvo neće biti posečeno, a neće se pomerati ni Spomenik Veselinu Nikoliću koji se nalazi ispred hotela Rubin

Radovi na rekonstrukciji centra Kruševca u opunom su jeku i, kako najavljuju nadležni, trebalo bi da se okončaju na proleće naredne godine, ali kako će rekonstruisani centar izgledati, još uvek je tema spekulacija među građanima.

– Rekonstrukcija centra je plan koji taje već nekoliko godina i vezan je za 650-tu godišnjicu osnivanja grada. Mi već nekoliko godina pričamo o tom jubileju koji je veoma važan za naš grad i o tome da Kruševac treba da taj jubilej dočeka sa novim izgledom za naredni period – podseća gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović. Objašnjava i da je rekonstrukcija centra važna i sa aspekta temeljne rekonstrukcije svih instalacija, uključujući i podatak da su ispod gradskog središta sve do sada funkcionisale azbestne vodovodne cevi, ugrađene pre više od pola veka.

– Ispod Trga su azbestne cevi za snabdevanje vodom, urušen sistem za odvođenje otpadnih voda, sistem za atmosfersku kanalizacije, tu su i stari kablovski vodovi i dotrajale cevi Toplane zbog čega ovaj deo grada često ima problema sa grejanjem i sada kada je Toplana rekonstruisana. Sve to pokazuju da je nasušna potreba da rekonstrukcijom ne samo zamenimo slomljene ploče, žardinjere i taj vizuelni deo, već i taj funkcionalni deo – kaže naša sagovornica.

Objašnjavajući šta će estetski deo rekonstrukcije doneti, a šta odneti sadašnjem izgledu gradskog Trga, Palurović kaže: – Ostaje fontana na trgu, tu će biti i Kedrovićev cvet. Nijedno drvo neće biti sklonjeno, samo će se dodavati zelenilo. Ostaće i Spomenik Veselinu Nikoliću. Ostaju i kružni tokovi oko Spomenika, a zatvara se Kosančićeva, koja će biti aktivna samo do fakulteta. I da još jednom naglasim – Spomenik neće biti pomeran.

Ostale vesti

back-to-top