Zašto otežano dišemo: Ambrozije duplo više u vazduhu

Postavljeno: 04.09.2020

Najveća koncentracija polena ambrozije u vazduhu na području grada Kruševca zabeležena je pred sam kraj avgusta, a beleže se i povećane vrednosti polena koprive. Kako je sezona korova trajati sve do oktobra, zbog mogućih jakih alergijskih reakcija , osobama  sklonim alergijama savetuje se oprez 

Kako navode u Zavodu za javno zdravlje, ambrozija kao najjači alergen, u ovoj sezoni prvi put se pojavila u drugoj polovini jula, a najveća zabeležena vrednost do sada, 94 polena zrna po metru kubnom, registrovana je u poslednjim danima  avgusta. Kako su dozvoljene vrednosti  inače 30 polenovih zrna po metru kubnom,  ovako visoka koncetracija ove korovske biljke , kod osetljivih osoba, može da izazove jake alergijske reakcije.

Sem ambrozije, beleži se i povećana koncentracija polena koprive, gde su dozvoljene vrednosti 60 polenovih zrna po metru kubnom, a polovinom avgusta bile su skoro duplo veće, čak 114. Što se tiče ostalih trava i korova, poput konoplje, bokvice, štireva i pelina, zabeležene vrednosti su u granicama dozvoljenih– kaže Jasmina Kitanović, specijalistkinja biosanitarne tehnike .

Inače, alergije na polen se najčešće manifestuju u vidu upale očiju, kijavice, svraba u nosu i grlu, curenjem iz nosa, te otežanog disanja, a savet osobama alergičnim na polen je da u šetnju izlaze uvuče ili posle kiše, kada je manja koncetracija polena u vazduhu.

Pacijenti koji ne znaju da su alergični na polen, a koji prvi put dobijaju simptome, trebalo bi odmah da se jave svom izabranom lekaru , te da započnu terapiju.

D.P.

U toku uništavanje ambrozije na području Grada

Javno komunalno preduzeće otpočelo je sa košenjem i uništavanjem ambrozije na neuređenim javnim površinama koje inače nisu u redovnom režimu održavanja.

Košenje se vrši  u ulici Save Erakovića, Blačkoj, Dorđa Đorđevića, te na pojedninim palcevima u blizini Ekonomske škole

– Uništavanje ambrozije obavlja se jednom godišnje, pre faze njenog plodonošenja  i rasejavanja semena. Nakon košenja, ova korovska biljka odvozi se na deponiju u Srnju, gde se zatrpava – kaže Snežana Radojković, direktorka JKP Kruševac. Prema njenim rečima, u poslednjih  nekoliko godina znatno su smanjene  površine pod ambrozijom na neuređenih površina na teritoriji grada Kruševca.

– Uspeli  smo na smanjimo površine pod ambrozijom na oko deset odsto, ali je problem što ove korovske biljke ima i na privatnim parcelama, pa sa tih  površina vetar raznosi polen na javne površine. Moramo da budemo solidarni, da svi zajedno učestvujemo u akciji, da i vlasnici privatnih parcela pokose ambroziju u svojim dvorištima – poručila je Radojkovićka, uz podsećanje da su vremenske prilike ovog leta, sa čestom smenom kiše i sunca, dodatno pogodovale razvoju ambrozije, te da je to razlog više da se svi zajedno uključimo u akciju uništavanja  ove korovske biljke. 

Ostale vesti

back-to-top