Na zahtev čitalaca: Šta će biti sa Domom Vojske?

Postavljeno: 07.05.2022

Nekada elitni vojni objekat, Klub Vojske Srbije, među Kruševljanima poznat kao Dom Vojske, godinama propada. Mnogima je ostao u lepom sećanju, nalazi se u strogom centru grada, te sugrađani često pitaju šta će biti sa njim. Ni nakon tri i po godine, od kako je prešao u vlasništvo Grada Kruševca, nema preciznog odgovora na to pitanje. Prošlo je više od godinu dana od kako je naš portal pisao o tom objektu i njegovoj sudbini, a novih informacija u međuvremenu nema.

Naime, kada smo od Gradske uprave pokušali da saznamo šta se u međuvremenu promenilo, šta Grad planira sa tim objektom, da li je urađena projektno – tehnička dokumentacija za njegovu rekonstrukciju, za šta je prošle godine u budžetu bilo opredeljeno sto hiljada dinara, da li su ove godine predviđena neka sredstva te kada bi ta zgrada trebalo da bude stavljena u fukciju, dobili smo šture odgovore u kojime se navodi samo šta je Grad uradio do sada u vezi sa izmeštanjem Okružnog zatvora, koji se nalazi u neposrednoj bilizini Doma Vojske. Prema ranijim informacijama taj deo grada bi nakon toga trebalo da bude uređen kao jedinstvena urbanistička celina. Pisali smo, ranije takođe, da bi, prema informaciji iz Ministarstva pravde, izgradnja zatvora u selu Tekije mogla da počne 2023. godine, a da je planirani rok izgradnje dve godine. Da li to znači da će Dom Vojske propadati još tri godine?

Sugrađani, koje smo pitali o budućoj nameni ovog objekta, imaju različita mišljenja.

-Jedino što bi imalo smisla bila bi neka kulturna institucija, nešto kao Vojni muzej ili slično – smatra Milica Savković (27).

Slično navodi Milena Mijajlović (26) koja taj prostor vidi kao galeriju ili deo muzejske postavke.

-Ako se ceo ovaj objekat sredi, mogao bi da posluži za formiranje neke više škole ili prostorija za neki od fakulteta, ukoliko ih bude bilo. Ne znam koja je kvadratura u pitanju, ali svakako bi moglo da se iskoristi na pravi način – kaže Tamara Ignjatović (26).

Stefanu Ristiću (27) je važno da se taj deo grada sredi, bez obzira koja će biti namena tog objekta:

– Bilo bi lepo da se napravi neki prostor za mlade, nešto nalik Kulturnom centru Kruševac, neka sala  za filmove ili pozorište. Šta god, ali pre svega toga bilo bi stvarno lepo da se vizuelno ceo taj prostor dovede u red.

Deo sugrađana smatra da će ova zgrada biti iskorišćena za administrativne poslove i privredne institucije.

-Zgrada se nalazi pored Opštine. Mislim da će možda neki opštinski organ samo da se preseli na tu lokaciju – navodi Dušan Jovanović (30).

Đorđe Marković (28) pretpostavlja da će se tu možda preseliti deo službi koje se trenutno nalaze u zgradi Jastrepca.

Zbog blizine pijace Vesna Milanović (57) misli da bi to moglo da postane deo preduzeća koje je zaduženo za upravljanje pijacama:

 Uglavnom, mislim da će biti smeštena neka velika administracijska služba, a da zgrada samim tim neće da ima jednu namenu i da pripadne samo jednoj službi ili organu. Dovoljno je veliki prostor da se u njoj bude neka vrsta poslovnog centra.

Podsetimo da je, inače, inicijativa da Kruševac od Ministarstva odbrane otkupi zgradu Doma Vojske, pokrenuta još 2012. godine te da su Grad i Republička direkcija za imovinu u novembru 2018. potpisali Ugovor o prenosu prava svojine na nepokretnostima, što znači da je ta zgrada postala vlasništvo Grada.

Taj objekat ima 1.200 kvadrata, nalazi se na parceli od 20 ari, u sklopu koje su i letnja pozornica, bašta i košarkaški teren. U drugoj polovini prošlog veka koristio se za održavanje vojnih skupova, sastanaka, kulturnih dešavanja, filmskih projekcija za vojnike. Takođe,  mnogima je ostao u pamćenju po igrankama koje su brojne oficire i vojnike zauvek vezale za Kruševac jer su tu upoznali buduće supruge. Tokom kriznih devedesetih godina iznajmljivan za organizovanje svadbi i proslava, te ga mnogi Kruševljani i Kruševljanke pamte po tome.

S.M. – J.B.

Ostale vesti

back-to-top