Naredna nedelja u znaku solidarnosti i humanosti

Postavljeno: 08.05.2022

U okviru Nedelje Crvenog krsta, u Kruševcu su od 8. do 15. maja planirane brojne aktivnosti, od akcija dobrovoljnog davanja krvi do već tradicionalne podele paketića bebama rođenim u toj nedelji.

Nakon dve godine pauze zbog pandemije korona virusa, u Nedelji Crvenog krsta ponovo će biti organizovane akcije dobrovoljnog davanja krvi u srednjim školama. U Ekonomsko trgovinskoj i Politehničkoj školi „Milutin Milanković“ punoletni srednjoškolci i zaposleni u ovim obrazovnim ustanovama krv će moći da daju 9. maja od 13 do 16 časova, a dan kasnije akcija će biti organizovana u Hemijsko tehnološkoj i Prvoj tehničkoj školi, od 13 do 16 časova.

U akciji pod sloganom „Da nas bude više“, već tradicionalno, svim bebama rođenim u toj nedelji, ovdašnji Crveni krst podeliće paketiće koje je ove godine obezbedio Crveni krst Srbije.

Na Nacionalni dan davalaštva (11.maj) biće upriličen i svečani prijem u Gradskoj kući za  sve doborovoljne davaoce koji su do sada krv dali 35, 50, 75 ili 100 puta, a takvih je ove godine 35-oro.

Istog dana  planirana je i dodela priznanja „Široko srce“ srednjoškolacima i osnovacima čiji su radovi proglašeni najboljim na literarnom, likovnom i video konkursu „Krv život znači“. Na ovaj konkurs koji ima za cilj da se mladi bolje upoznajusa značajem davalaštva, a koji je raspisan na Svestki dan zdravlja, pristiglo je čak 815 radova.

Tokom nedelju dana, biće organizovana i predavanja u osnovnim i srednjim školama na temu trgovine ljudima. Ova aktivnost deo je Lokalnog akcionog plana za mlade, sprovodi se u okviru projekta „Stop trgovini ljudima“, a predavači su vršnjački edukatori koji će u toj nedelji dobiti i sertifikate, te nastaviti i u narednom periodu da edukuju svoje vršnjake na temu trgovine ljudima.

Planirana su i brojna predavanja u školama koja imaju za cilj promociju humanih vrednosti, a u Nedelji Crvenog krsta posebna pažnja biće posvećena volonterima koji se, zajedno sa zaposlenima u Crvenom krstu, nesebično zalažu kako bi pomogli svima kojima je pomoć potrebna.

U svetu ima preko 17 miliona volontera i blizu pola miliona profesionalaca koji kroz najveću humanitarnu mrežu na svetu, mrežu Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, pomažu najugroženjim kategorijama.

Crveni krst Kruševac trenutno ima blizu 200 volontera različite životne dobi, najmlađi ima samo 11 a najstariji čak 80 godina.

Svetski dan Crvenog krsta i Nedelja Crvenog krsta obeležavajuse širom sveta, od 8. do 15. maja, ove godine pod sloganom „Zajedno činimo svet humanijim“. Osnivač Crvenog krsta bio je vizionar i humanista Anri Dinan, koji je pokrenuo ideju da treba da postoji organizacija koja će pomagati svim ljudima kojima je pomoć potrebna u toku ratnih sukoba. Ideja o osnivanju ove humanitarne organizacije nastala je 1864.godine, do danas živi u 190 država u svetu i na raspolaganju je milionima ljudi.

Kruševački Crveni krst osnovan je 6. oktobra, davne 1876. godine.

D.P.

 

 

Ostale vesti

back-to-top