Na Danu polja kukuruza predstavljeno više hibrida

Postavljeno: 23.09.2020

Tokom Dana polja kukuruza, održanom u Marenovu na imanju Zlatka Radivojevića, predstavljeno je 16 hibrida kukuruza iz tri semenske kuće. Bila je to prilika da ovdašnji proizvođači saznaju detalje o osobinama hibrida različitih proizvođača te da se upoznaju sa  mogućnostima primene agrotehničkih mera. Svoje hibride su predstavile smenske kuće Institut za kukuruz Zemun polje, Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi sad i Agrosave

– Cilj ovakvog ogleda  i prezentacije je da se utvrdi adaptibilnost hibrida kao i da se utvrdi kako hibridi reaguju na agroekološke i   i zemljišne uslove  našeg kraja i da se odredi koji su hibridi najbolji za gajenje u našem kraju. Na osnovu utvrđenog prinosa daje se preporuka koji hibridi treba da se gaje na našem području – objašnjava savetodavka za ratarstvo u kruševačkoj Poljoprivedno savetodavnoj i stručnoj službi Radojka Nikolić.

Takođe, tokom obilaska oglednog polja proizvođači i ostali prisutni su se uverili kakvi su klipovi, veličina zrna, broj redova i nalivenost zrna te je zaključeno da je zrno u punoj zrelosti tako da je preporučena berba.

U Rasinskom okrugu  kukuruz je zasejan na 40 hiljada hektara. Počela je berba ranih hibrida, a berba kasnijih hibrida se očekuje za nekoliko dana. Stručnjaci navode da je ova godina povoljna za proizvodnju kukuruza te da se očekuju odlični prinosi, od  5 do 8 tona po hektaru, a na plodnim zemljištima uz punu agrotehniku i do 10 tona po hektaru.

Dan polja kukuruza organizovala je kruševačka Poljoprivedno savetodavna i stručna služba. 

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top