Počeo Dečji naučni kamp 2020

Postavljeno: 23.09.2020

“Ekoosvesti se, okreni se prirodi”, slogan je drugog po redu Naučnog kampa koji Udruženje biologa organizuje pod pokroviteljstvom grada Kruševca. Cilj projekta je podizanje ekološke svesti i popularizacija nauke među mladima , a aktivnosti planirane  tokom  naredna dva i po meseca usmerene su na decu predškolskog i školskog uzrasta

Kamp je otvoren prošle nedelje, kada su organizovana dva jednodnevna izleta na Jastrepcu za učenike osnovih škola, a u međuvremenu se krenulo i sa radionicama koje se za predškolce organizuju u kruševačkim vrtićima. 

U okviru projekta planirane su brojne aktivnosti koje će trajati sve do decembra. Već u petak (25.septembar) će u Naučnom klubu Centra za stručno usavršavanje za učenike osnovnih škola biti organizovane radionice, potom i dvodnevni kamp koji će početkom narednog meseca, tačnije 3. i 4. oktobra, pod nazivom „Ekoosvesti se, Jastrepcu okreni se“. biti organizovan na Jastrepcu.

U planu je i festival biologije „Biofest 2“ koji će obuhvatiti  18 postavki iz oblasti biologije i srodnih predmeta, a „Živi svet oko mene“, „Na krilima Jastreba“, „Klimatske promene i šta nam donose“, „Mapiranje biljka“, „Reljefno dno jezera“, samo su neke od radionica koje će biti realizovane na Jastrepcu.

Objašnjavajući značaj ovakvih projekata, predsednica kruševačkog Udruženja biologa Olivera Kolarić, istakla  je da je praksa pokazala da na školovanje i kvalitet života dece najbolji uticaj ima učenje van učionica , kroz igru i kreativne radionice.

– Nastavni plan i program u školama ne pruža ovakav način učenja, ne prepoznaje dečije potrebe i želje. Projekat Dečiji naučni kamp“ Ekoosvesti se prirodi okreni se“ kod učenika razvija osnovnu naučnu pismenost, logičko rasuđivanje, sposobnost kritičkog mišljenja, objektivnost i logičko rasuđivanje. Ovakvim programom se povećava vidljivost dece kao ravnopravnih članova zajednice, promoviše i unapređuje opšta dobrobit i efikasnost obrazovanja dece i mladih – kazala je Kolarić.

Prema njenim rečima, u drugom Dečijem naučnom kampu u fokusu interesovanja je ekologija i očuvanje životne sredine, uz korišćenje znanja iz svih naučnih oblasti . 

– Projekat ima za zadatak popularizaciju nauke kod dece i podizanja nivoa ekološke svesti od malih nogu. Deca će na zanimljiv i interaktivan način upoznati sa svetom nauke. Kroz igru, interaktivne radionice, predavanja i demonstracije, stiču veštine koje su im potrebne za celoživotno učenje – kaže ona.

Projektne aktivnosti tokom naredna dva i po meseca realizovaće se u vrtiću Neven, Naučnom klubu Centra za stručno usavršavanje i u osnovnim školama Brana Pavlović, Vasa Pelagić i Jovan Jovanović Zmaj, dok će radionice na Jastrepcu, uz aktivnosti u prirodi, biti organizovane i Trajalovoj vili na toj planini.

Prošlogodišnji Naučni kamp “Sa naukom na ti” okupio je preko hiljadu učesnika, a zbog aktuelne epidemiološke situacije,  ove godine očekuje se  da ih bude između 600 i 700,  s tim da su u planu i virtualne radionice.

“Naučni kamp 2020” organizuje se uz poštovanje svih preporučenih meri u borbi protiv korona virusa,a  za učešće na kampu, umesto škole, decu ove godine prijavljuju roditelji.

D.P. 

Ostale vesti

back-to-top