Na dan oslobođenja grada otkriven novi spomenik crvenoarmejcima

Postavljeno: 14.10.2021

Novi spomenik sa bareljefima „Vojnik“, „Plamen“ i „Orden“ poklon je grada Lipecka Kruševcu. Podignut je u čast poginulim vojnicima Crvene armije koji su stradali prilikom oslobođenja grada. Na ovom mestu, pored Rasine, već postoji obeležje na kome su ispisana imena stradalih crvenoarmejaca, te novi spomenik predstavlja svojevrsnu nadogradnju

Otkrivanju spomenika i polaganju venaca i cveća prisustvovali su brojni građani koji su došli da, na ovaj važan dan za Kruševac, odaju počast stradalim vojnicima koji su učestvovali u oslobođenju. Osim gradonačelnice Jasmine Palurović i predsednika Skupštine grada Predraga Vukićevića vence su položili i predstavnici Vojske Srbije.

Zamenik gradonačelnice, Aleksandar Jovanović, naglasio je značaj današnjeg dana.

– Najveći deo života pojedinca, države i nacije je upravo sloboda. Za nju smo se stalno borili i podnosili žrtve. Kruševac ima dugu, bogatu i burnu istoriju. Osvajan je i rušen, ali smo ga junački zidali i obnavljali. Danas odajemo počast svim stradalim u borbi za njegovo oslobođenje u Drugom svetskom ratu – rekao je on.

U ime Saveta oficira, vazdušno-desantne armije i veterana ratnih operacija, prisutnima se obratio Jevgenij Čunosov, koji je izrazio želju za daljom saradnjom između dva pobratimska grada.

– U ime svih stanovnika Lipecka i u moje lično ime čestitam vam godišnjucu oslobođenja vašeg grada od fašista. Mesto na kom se nalazi spomenik je mesto zajedničkog ponosa i na ovaj dan želim vam zdravlja i napretka – dodao je on.

Nakon toga simbolično je uručio po orden predsedniku gradske Skupštine Predragu Vukićeviću kao i Draganu Jakovljeviću, predsedniku Svesrpskog savezana veterana “Bojevo bratstvo”.

Podsetimo da je Odluka o postavljanju spomenika usvojena na poslednjoj sednici gradskog parlamenta (23.septembra). Sredstva za izradu strukture spomenika obezbedio je Grad Kruševac, dok je ruski grad Lipeck, koji je i incirao njegovo postavljanje, snosio troškove izrade, dopremanja i postavljanja. Autor pomenutog spomenika je ruski vajar Krivpuskov Gendij Vasiljevič.

Inače, obeležavanje 14. oktobra počelo je polaganjem venaca i cveća na spomen obeležja u gradu: na humke na Slobodištu, Spomenik na Fontani te na Spomenik ruskom vojniku u Lazarici.

S.M.

Ostale vesti

back-to-top