Mladi u gradu: Svestrana Mina – buduća glumica, muzičarka…

Postavljeno: 18.09.2022

Mlada i svestrana Kruševljanka, Mina Marković (16), učenica druge godine kruševačke Gimnazije, na smeru za scensku i audio-vizuelnu umetnost, se bavi glumom, muzikom, voli da vozi skejt, a za naš portal kaže da, iako postoje mesta za okupljanje mladih…

Gluma joj je ljubav i strast. Članica je Dramskog studija „Čkalja“, a planira da po završetku druge godine srednje škole polaže prijemni na Fakultetu dramskih umetnosti.

U slobodno vreme vozim skejt, bavim se muzikom, pravim obrade pesama, najčešće vezane za punk i metal. Bubnjeve sviram od novembra prošle godine – ispričala je Mina Marković za KruševacGrad.

Svoju ljubav prema muzici potvrđuje angažovanjem u bendu „Six of spades“.

Zlatko Petković i ja smo došli na ideju da napravimo školu bubnjeva za sve uzraste. On je predavač i bubnjar tridesetak godina. Bio je član mnogih muzičkih grupa – podsetila je ona.

Časovi se održavaju u klubu „Zamajac“, a radi se, između ostalog, na razmrdavanju zglobova, razdvajanju centara, potom na logičkim kolima ritmova, slušanju muzike te slušanje bubnja u odnosu na ostale instrumente.

Odgovarajući na naše pitanje o tome da li u Kruševcu postoje prostori u kojima mladi mogu iskazati svoju kreativnost Mina je navela neka od njenih omiljenih mesta za okupljanje sa društvom:

Klub Zamajac se ne vodi kao kafić ili pivnica već kao prostor namenjen mladima, gde se održavaju pesničke večeri, koncerti, glumačke probe, izložbe likovnih umetnosti. Sličan je Alternativni kulturni centar „Gnezdo“, gde mladi mogu da se zabave, nauče nešto novo, ali i da pokažu svoj talenat i kreativnost.

I pored ovakvih mesta, mladima ipak najviše nedostaju dešavanja vezana za umetnost.

U Kruševcu nam najviše nedostaju prostori gde mladi mogu mnogo dublje da predstave sebe. Mnogo je mladih umetnika, a malo je prostora i dešavanja gde mogu pojedinci da dođu do izražaja – zaključila je ona.

M. Simić

Foto: privatna arhiva

___________________________________________________________________________________________

O projektu

„Mladi i šta ih pokreće“ pitanje je na koje ćemo odgovor potražiti u okviru projekta „Mladi u gradu – otvoreni prostori“, čiji je cilj da promoviše i podstakne stvaralačke potencijale mladih. Na portalu ćemo u okviru već formiranog Kluba „Mladi u gradu“ kao virtuelnog otvorenog prostora objavljivati stvaralaštvo mladih u svim oblastima, objavljivati razgovore sa njima i predstavljati ih u tekstovima koje će raditi naši novinari. Želimo da znamo i kako mladi u Kruševcu vide javne prostore koji su im potrebni za izražavanje svog kreativnog bića, a potrudićemo se da prikupimo predloge o potencijalnim alternativnim prostorima, koje mladi prepoznaju kao konceptualne kulturne scene.

Ostale vesti

back-to-top