Mladi u gradu – nagrađena pesma Eme Burgić  

Postavljeno: 16.10.2022

Ema Burgić, učenica prvog razreda Medicinske škole jedna je od nagrađenih u literarnom konkursu koji su organizovali Centar za stručno usavršavanje Kruševac i Podružnica Društva za srpski jezik i književnost Rasinskog okruga. Kaže da voli da piše, a da je od mame čula da se sa knjigom može putovati oko sveta, pa stoga redovno čita priznate pisce kao što su Tolstoj i Dostojevski, a za ovaj konkurs napisala je pesmu „Život spakovan u izbegličkom rancu“.

-Jako mi se dopala tema, ali me je i previše dirnula jer sam se oduvek pitala kako je tim ljudima koji su napustili svoj dom, svoje najmilije… Kako bi meni bilo da sam na njihovom mestu i zato mi je bilo jako drago da pišem o ovoj temi. Volim da pišem. Inspiracija su mi i lepi i tragicni događaji. Naravno,više volim lepe, ali me je sada posebno dirnula ova tema jer sam i svedok slične situacije-navodi Ema.

 

„Život spakovan u izbegličkom rancu “

 

Budim se…

Ugledah brda i čudesni bljesak koji nebo šalje.

Shvatam da sam sve dalje i dalje.

Džepovi prazni, oči pune suza

na mom telu beskućnika, poderana bluza.

 

U školskom mi rancu spakovan život ceo,

a nekad je to bio

milioniti deo…

 

Uplašen, sam, izgubio dečački san,

ali ipak srećan – dočekah novi dan!

 

Osmeh mi uputi jedna mila baka

stežući ruku malenog dečaka.

Shvatila je ona da sam sam na svetu

osetila u duši moju setu.

Mirniji sam…

 

Još lepote i osmeha ovaj svet nudi

tuđi svet, ali lep,

svet dobrih ljudi..

 

O projektu

„Mladi i šta ih pokreće“ pitanje je na koje ćemo odgovor potražiti u okviru projekta „Mladi u gradu – otvoreni prostori“, čiji je cilj da promoviše i podstakne stvaralačke potencijale mladih. Na portalu ćemo u okviru već formiranog Kluba „Mladi u gradu“ kao virtuelnog otvorenog prostora objavljivati stvaralaštvo mladih u svim oblastima, objavljivati razgovore sa njima i predstavljati ih u tekstovima koje će raditi naši novinari. Želimo da znamo i kako mladi u Kruševcu vide javne prostore koji su im potrebni za izražavanje svog kreativnog bića, a potrudićemo se da prikupimo predloge o potencijalnim alternativnim prostorima, koje mladi prepoznaju kao konceptualne kulturne scene.

Ostale vesti

back-to-top