Ministar Žigmanov u poseti Kruševcu

Postavljeno: 17.05.2023

Danas je ministar za ljudska i maninjska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov posetio Kruševac. Nakon sastanka sa gradonačelnicom, Jasminom Palurović, prisustvovao je sastanku sa kontakt tačkama za saradnju sa organizacijama civilnog društva iz centralne Srbije

– Kao što znate velika većina jedinica lokalnih samouprava u Srbiji ima kontakt tačke za komunikaciju sa organizacijama civilnog društva. Nama je cilj da podignemo taj kapacitet i da evaluiramo na koji način se ostvaruje komunikacija i da u jednoj otvorenoj raspravi vidimo šta bi trebalo unaprediti – rekao je ministar Žigmanov u obraćanju za medije.

Dodao je da ga je gradonačelnica Kruševca, Jasmina Palurović, upoznala sa tim da Grad Kruševac ima dobru komunikaciju i saradničke odnose sa organizacijama civilnog društva.

– Nastavićemo saradnju sa lokalnim samoupravama i Gradom Kruševcom, a videćemo kada završimo krug obuka šta nam je činiti dalje, da lokalne samouprave budu još inkluzivnije, otvorenije, da transparentije stvaraju mehanizme. Stigli su nam ugovori za uključivanje predstavnika organizacija civilnog društva u rad i tela loklanih samouprava, važno nam je da interesi građana budu vidljivi, budu na stolu, donosiocima odluka. Takođe, izuzetno cenimo što je na čelu gradonačelnica, jer moramo poraditi na tome da funkcije koje se tiču zakonodavnih segmenata, ali i prestižne fukncije u strukturama vlasti budu dostupnije ženama – istakao je Žigmanov.

Da se Grad Kruševac već godinama uključuje aktivno u sve segmente i organizacije civilnog društva kroz učešće u različitim projektima, kao i pri donošenju dokumentata strateški važnih za Grad, podsetila je gradonačelnica, Jasmina Palurović.

– Godinama unazad izdvajamo sve veća sredstva iz budžeta Grada kojim pomažemo rad civilnog društva i na taj način ih činimo dostupnim i uključenim u procese donošenja odluka. Nadam se da ćemo nakon ovih obuka koje ćemo imati, naći i način da sve više i na bolji način uključimo u organizacije civilnog društva. Kruševac je grad koji sve više napreduje iz dana u dan i potrebno nam je da građani budu što više uključeni u život lokalne samouprave i donošenje odluka – navela je Palurovićka.

M. J.

Ostale vesti

back-to-top