Mališani se upoznali sa radom Vuka Karadžića

Postavljeno: 05.08.2022

Na platou ispred Kulturnog centra, u okviru Leta kulture, Cvetin Ančić, glumac, lutkar i reditelj, održao je lutkarsku radionicu za najmlađe, i odigrao predstavu “Hvala Vuku za azbuku”. Reč je o predstavi koja je prilagođena deci do četvrtog razreda osnovne škole, a koja govori o azbuci i radu Vuka Stefanovića Karadžića.

– Na lutkarskoj radionici deca su pravila marionete od papira, to je nešto najlakše, što mogu da naprave, a kroz to se pokazuje njihova slikovnost, razvija mašta i kreativnost. Deca su uspela da napravila marionete koje mogu da se koriste kao lutke senke. Uživala su u crtanju, a crtanje je važno, malo zapostavljeno kod nas, jer u školama imaju likovno jednom nedeljno, što nije dovoljno da deca pokažu šta mogu i znaju – kaže Cvetin Aničić.

Kroz predstavu „Hvala Vuku za azbuku“ deca su dobila recept za lako učenje azbuke, a pored učenja same azbuke upoznala su se sa velikim ličnostima naše istorije među kojima su Vuk Stefanović Karadžić, Sava Mrkalj, Jernej Kopitar, Šafarik, Lukijan Mušicki, Filipa Višnjića i druge znamenite ličnosti. Predstava je nastala kao deo borbe za opstanak ćirilčnog pisma, duhovita je i osmišljena tako da deca mogu da je razumeju i uživaju u njenom sadržaju.

– Predstava upoznaje decu sa onim što je Vuk radio, ona je komična i zanimljiva i edukativna. Ovu predstavu sam uradio za Festival monodrame, u okviru Zmajevih dečijih igara, gde sam saradnik, predstava je dobro prošla i od tad se igra – objašnjava Ančić.

Za decu kaže da su posebna publika i da treba voditi računa o tome koji im se sadržaj plasira kroz pozorišne predstave.

– Deca su vrlo opasna publika, ne smete im svašta plasirati, treba da postoji cenzura, jer deca upijaju kao sunđer. Nije tačno da su deca najmerodavnija publika i da ih ne možete prevariti, baš naprotiv njih možete prevariti, zato treba voditi računa. Treba ozbiljne teme prikazivati kroz duhovitost, dete mora da ima osećaj kad izađe da je bilo na nekom događaju, to ne sme da bude ni u kom slučaju neka vrsta traume – navodi on.

U našem gradu često gostuje sa svojim različitim predstavama. Pre par meseci u okviru Tin festa igrana je predstava „Rođene“, koju je napisao i režirao.

– Volim ovaj grad, zato što sam stekao jako dobre saradnike i prijatelje. Publika je svuda ista, nema puno razlike, ali mi je uvek drago da dođem, super mi je kod vas – navodi Ančić.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top