Kovid bolnica: Hospitalizovane uglavnom starije osobe

Postavljeno: 05.08.2022

Od 167 pacijenata, koliko ih je trenutno hospitalizovano u u Kovid bolnici u Parunovcu, preko 95 odsto su osobe starije od 65 godina. Iako ovaj soj virusa daje blažu kliničku sliku, za starija lica sa pridruženim bolestima, može biti jako opasan- kaže Vladan Cvetanović, direktor ove bolnice

Cvetanović navodi da oboleli od korone sada imaju znatno lakšu kliničku sliku u odnosu na ranije, kada su se pacijenti lekaru javljali u već teškom stanju, nisu mogli normalno da dišu i odmah im je bila potrebna kiseonička potpora.

– Virus je sada blaži, ne daje tako ozbiljne upale pluća, ali je svakako i dalje veoma opasan za starija lica koja imaju pridružene bolesti – napominje on.

Ističe da bi starija lica obavezno trebalo da nose maske u zatvorenom prostoru i na većim skupovima na otvorenom, te da je poželjno da prime četvrtu dozu vakcine kako bi se zaštitili od teških formi bolesti.

Da pacijenti koji se javljaju u Kovid ambulantu većinom imaju lakšu kliničku sliku, kazala je doktorka Isidora Vukanić iz epidemiloške službe Kovid bolnice Kruševac.

– Dominiraju pacijenti srednje životne dobi, klinička slika je uglavnom blaža, a simptomi na koje se žale su glavobolja, malaksalost, zamaranje, povišena temperatura i bol u grlu. Srednje teškog i teškog opšteg stanja su pacijenti koji imaju druga udružena oboljenja – navodi ona.

U toj ambulanti tokom proteklih nedelju dana pregledano je preko 900 pacijenata, a pozitivnih je bilo 423. Na bolničko lečenje poslat je jedan pacijent.

Inače, tokom proteklih nedelju dana virus korona u Rasinskom okrugu potvrđen je kod 729 lica. Najviše obolelih je iz Kruševca, gde je u pomenutom periodu registrovano 513 novih slučajeva.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top