Mali vodič kroz izbore: Za šta glasamo 3. aprila

Postavljeno: 17.02.2022

Građani i građanke Srbije će 3. aprila glasati za novi saziv republičkog parlamenta, koji čini 250 narodnih poslanika. Istovremeno, u nekoliko lokalnih samouprava i gradu Beogradu biće sprovedeni i izbori za lokalne skupštine. Drugog marta bi trebalo da za isti datum budu raspisani i izbori za predsednika Srbije. KruševacGrad će vas narednih dana voditi kroz detalje izbornog procesa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 15. februara raspisao izbore za narodne poslanike za 3. april. Prethodno je javno potpisao ukaz o raspuštanju Narodne skupštine.

Predsednik Skupštine Srbije, Ivica Dačić je nešto ranije raspisao lokalne izbore koji će biti sprovedeni u gradovima Beogradu i Boru te u Aranđelovcu, Smederevskoj Palanci, Lučanima, Medveđi, Knjaževcu, Bajinoj Bašti, Doljevcu, Kuli, Kladovu, Majdanpeku i Sečnju.

Trenutkom raspisivanja, započele su sve izborne radnje, a jedna od ključnih je podnošenje izbornih lista.

Prema Zakonu o izborima, Izbornu listu može podneti politička stranka upisana u Registar političkih stranaka, koalicija političkih stranaka​​ i grupa građana, i to najkasnije 20 dana pre održavanja izbora.

Za podnošenje potpune izborne liste neophodno je sakupiti najmanje 10.000 potpisa podrške, a jedan birač može potpisom podržati samo jednu izbornu listu.

Svaki potpis overava javni beležnik. Cena overe za ove izbore iznosi 30 dinara po potpisu.

Zabranjeno je da se potpisi podrške prikupljaju od birača na​​ njihovom radnom mestu ili da se birač na bilo koji način izloži pritisku da potpisom podrži izbornu listu.

Republička izborna komisija dužna je donese odluku o izbornoj listi u roku od​​ 48 časova od njenog podnošenja.

Nakon proglašenja izborne liste, podnosilac izborne liste ne može da​​ menja raspored kandidata na izbornoj listi.

Ostale vesti

back-to-top