Kulturni centar Kruševac proslavio 28.rođendan

Postavljeno: 19.02.2020

Dan ustanove i svoj 28. rođendan Kulturni centar Kruševac obeležio je svečanom akademijom  u bioskopu Kruševac, u prisustvu brojnih sugrađana, prijatelja ove ustanove kulture. Nagrada „Slovo ljubve“, koju KCK dodeljuje za poseban stvaralački doprinos unapređenju i širenju kulture i umetnosti,  ove godine pripala je arhimandritu Alekseju Bogićeviću, igumanu manastira Svetog Luke u Bošnjanu. Dodeljene su i zahvalnice zaslužnim pojedincima, ustanovama i preduzećima, a među dobitnicima našle su se i novine GRAD. Kao poklon sugrađanima upriličen je koncert starogradske, izvorne i zabavne muzike

Rođendansku dobrodošlicu prisutnima su poželeli plesači Škole plesa Kulturnog centra, Gala Milojević i Radivoje Radovanović, državni prvaci u plesu, nakon čega se gostima obratila Violeta Kaplarević, direktorka ustanove.

Skoro tri decenije vredno radimo na promociji i širenju kulture našeg grada. To je blizu 12.000 programa, smeštenih u nešto više od četvrt veka. Kulturu ne posmatramo kao ekskluzivno pravo manjine, već kao sastavni deo izgradnje društva, jer kultura mora da dođe do svakog stanovnika – kazala je Kaplarević.

Prema njenim rečima, Kulturni centar je tokom prošle godine osmislio i realizovao 573 programa, od koji 26 u kategoriji za društveno osetljive grupe i 189 filmova. Na 580 projekcija, Bioskop Kruševac posetilo je oko 24.500 gledalaca.

Vredno pomena je da smo izašli iz okvira planiarnog i preskočili brojku od 380 programskih aktivnosti na godišnjem nivou. Na književnim, tribinskim, dramskim, likovnim, muzičkim, dečijim i filmskim programima naši posetioci su bili i deca i mladi i odrasli – rekla je ona.

Pored članova Škole plesa koji su postigli zavidan uspeh, Kaplarevićka je podsetila i na veliki uspeh Dečjeg hora Kulturnog centra koji je prošle godine na republičkom takmičenju horova u Ruskom domu osvojio prvo mesto, a ostali su upamćeni i po brojnim nastupima u svom i okolinim gradovima. Osvrnula se i na brojne kulturne sadržaje koje je osmislila ova ustanova, poput Međunarodnog festivala humora i satire „Zlatna kaciga“, Leta kulture, Čarapanskih dana, Filozofsko književne škole, Takmičenja sela, Padeškog kladenca, festivala muzike za decu Rasinskog okruga.

Govoreći o prioritetima za ovu godinu, direktorka je izdvojila renoviranje Bioskopa Kruševac u okviru projekta za koji je Filmski centar Srbije odobrio sredstva u iznosu od oko 6,6  miliona dinara, a planirana je zamena fotelja, podova i proširenje bine.

Godišnja nagrada „Slovo ljubve“ koju KCK dodeljuje svake godine na Dan ustanove, za poseban stvaralački doprinos unapređenju i širenju kulture  i umetnosti, a koja se sastoji od Povelje i novačne nagrade, ove godine pripala je arhimandritu Alekseju Bogićeviću, igumanu manastira Svetog Luke u Bošnjanu.

Kako se navodi u obrazloženju nagrade, otac Aleksej, „poznati graditelj i duhovnik, obnovitelj manastira svetog Luke u Bošnjanu”, saradnik je Kulturnog centra više od deset godina i pod krovom ove ustanove promovisao je svoje knjige, učestvovao na Sajmu knjiga Rasinskog okruga i organizovao brojne tribine na teme iz oblasti vere. Svi ovi događaji, kako se navodi, važe za najposećenija kulturna dešavanja u KCK, čime je otac Aleksej i zaslužio priznanje koje nosi ime pesme despota Stefana Lazarevića.

Da je zatečen ovom nagradom, kazao je otac Aleksej, istakavši da nagradu prihvata kao vid velike odgovornosti.

Sa Kulturnim centrom sarađujem dugi niz godina, svoje knjige promovisao sam preko ove ustanove. Saradnja je uvek bila odlična, a uvek je bilo i puno publike. Verujem da sva ta naša okupljanja imaju notu duhovnosti, a duhovnost daje notu večnosti, za koju ja živim i trudim se svojim životom– kazao je ovogodišnji dobitnik nagrade „Slovo ljubve“, te se zahvalio Kulturnom centru i direktorki ove ustanove na, kako je kazao, značajnoj nagradi.

Nakon što su zaslužnim pojedincima, ustanovama i preduzećima, među kojima su se našle i novine GRAD, dodeljene zahvalnice, upriličen je koncert izvorne, starogradske i zabavne muzike, a izvođači su bili Koktel bend i Danka Ubiparip.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top