Povlastice na vožnju  za sve penzionere – zahtev UP “Car Lazar”

Postavljeno: 18.02.2020

– Nezadovoljni smo gradskom odlukom da samo određen broj penzionera ima pravo na besplatan gradski prevoz i to uz limitiran broj vožnji. Borićemo se da svi penzioneri, nevezano od godina starosti i visine penzije,  mogu da ostvare pravo na mesečnu kartu u gradskom prevozu u iznosu od 500 dinara- rečeno je na konferenciji za novinare Udruženja penzionera „Car Lazar“

Ljubiša Krstić, član predsedništva UP „Car Lazar“ , kazao je da je ovo udruženje pokrenulo inicijativu da, po uzoru na brojne lokalne zajednice u Srbiji, i u Kruševcu svi penzioneri budu solidarno obuhvaćeni kada su u pitanju povlastice u gradskom prevozu.

Na poslednjoj gradskoj skupštini, održanoj u decembru prošle godine, usvojena je odluka da pravo na besplatan gradski prevoz imaju svi penzioneri stariji od 68 godina, sa primanjima nižim od 20.000 dinara. Istovremeno, umesto neograničenog broja vožnji, kako je do sada bilo, prema novoj odluci penzioneri imaju pravo na samo deset povratnih karata. Imajući u vidu da je na području grada Kruševca prosečna penzija nešto veća od 24.000 dinara, te činjenicu da je u januaru svega 230 penzionera apliciralo za besplatan gradski prevoz, reagovali smo kao udruženje i zatražili da grad omogući subvencije za sve penzionere, tako što će svi penzioneri mesečnu kartu moći da kupe za 500 dinara, umesto za hiljadu, koliko ona trenutno košta- kazao je Krstić, dodajući da je udruženje dobilo obećanje da će ovaj  zahtev biti prihvaćen, te da se očekuje da će to biti pre aprilskih izbora.

Govoreći o aktivnostima ovog udruženja, Krstić  je naveo ideju formiranja zelenog pojasa na budućem Moravskom koridoru.

Sa svojim istaknutim članovima organizovali smo nekoliko javnih tribina u kruševačkim osnovnim školama, gde je kristalisana ideja da penzioneri i naša deca u osnovnim školama, zajedno sa nadležnim ministarstvima, preduzmu određene korake po pitanju pošumljavanja Moravskog koridora. Mnogi smatraju da je tu ideju nemoguće realizovati, ali mi mislimo da jeste, pod određenim uslovima. Verujemo da je moguće sa leve i desne strane autoputa posaditi drvored i da ovaj koridor bude i zelena oaza. Ova ideja, za koju imamo podršku vojske, škola i mnogih drugih, mogla bi da se proširi i na budući gasovod koji ide od Bugarske do Subotice – rekao je on.

Krstić je najavio i mogućnost da kruševački penzioneri, kao grupa građana, uđu i izbornu trku koja će biti u aprilu.

Svaki penzioner ima pravo da se u skladu sa svojim političkim ubeđenjima, učlani u bilo koju stranku. Naša ideja je da pokušamo da kao grupa građana uđemo u izbornu trku i trenutno radimo na tome da naše članove uključimo u rad te grupe, da uđemo u trku i da zastupamo  interese svih penzionera na teritoriji grada Kruševca – najavio je Krstić.

Rade Biočanin, član predsedništva UP „Car Lazar“, istakao je da udruženje ima izuzetno kvalitetan kadar iz sveta politike, vojske, privrede i policije, da se nada da će se broj članova stalno povećavati  jer je, kako je naglasio, „programska orijentacija udruženja realna i može da urodi plodom, sve u cilju dobrobiti Kruševca“.

Nedavno smo posetili Udruženje „Koreni“ u Kraljevu, koje je formirano u cilju okupljanja dijaspore. Naša ideja je da na Vidovdan u Kruševcu okupimo našu dijasporu, da se družimo i da naši ljudi koji žive u drugim zemljama ulože  ovde neka sredstva- najavio je Biočanin, dodajući da je procena da u drugim zemljama živi preko sedam miliona Srba, da smo ranije imali Ministrastvo za dijasporu, te da je intencija da se ono ponovo vrati.

U  Udruženju „Car Lazar“ ističu i to da se kao podrška najugroženijim članovima, organizuju broje humanitarne akcije, često u saradnji sa Kolom srpskih sestara i ovdašnjim Crvenim krstom. 

U prošloj godini, za ugrožene penzionere obezbeđene su po dve tone krompira i jabuka. U toku su pregovori sa poljoprivrednim proizvođačima da i u ovoj godini nastavimo sa tom praksom, da obezbedimo poljoprivredne proizvode i za ostale naše članove, po simboličnim cenama – najavio je Krstić.  D.P. 

Ostale vesti

back-to-top