Kruševac: Podizanje lekova i nakon isteka elektronskog recepta još uvek nije moguće

Postavljeno: 16.03.2020

To da hronični bolesnici mogu podići propisanu terapiju  iako im je istekao elektronski recept, još uvek nije zaživelo  u kruševačkim apotekama. Ono što je trenutno preporuka starijim licima i hroničnim bolesnicima je da telefonski kontaktiraju ordinirajuću medicinsku sestru i zatraže da se terapija produži

Nakon što je ministar zdravlja Zlatibor Lončar danas izjavio da hronični bolesnici, kako ne bi odlazili u domove zdravlja, mogu svoju terapiju podići u apotekama iako im je istekao elektronski recept, brojni Kruševljani su od jutros dolaze u apoteke kako bi ostvarili to pravo.

Apotekari kažu da nema mogućnosti da se takvim pacijentima izda lek. Objašnjavaju da onog trenutka kada istekne elektronski recept, sitem ga više ne prepoznaje , pa je i nemoguće  takvim pacijentima izdati lek. Kažu da očekuju naknadne instrukcije, kako bi se ova situacija prevazišla. 

U kruševačkom Domu zdravlja ističu  da je ova zdravstvena ustanova pacijentima dostupna kao i do sada, da radi punim kapacitetom, ali su  bliže informacije u vezi svega što se tiče korona virusa u ovom trenutku isključivo u nadležnosti resornog ministrastva. A kako nezvanično saznajemo, hronični bolesnici i lica starija od 65 godina  kojima je istekao elektronski recept mogu telefonom da pozovu ordinirajuću medicinsku sestru i da uz osnovne podatke koje će ostaviti, zatraže da im se terapija produži.

Inače, prema svedočenju građana, u pojedinim kruševačkim apotekama, u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, uvedeno je pravilo da u apoteku može da uđe po dvoje građana, kao se na malom prostoru ne bi pravila gužva.

Tekst je deo projekta Local Press Laboratorija koji novine GRAD realizuju u saradnji sa PU Lokal pres. Local Press Laboratorija je pilot projekat razvijen u saradnji i podržan od strane “Medijskog inkubatora za Zapadni Balkan” programa Free Press Unlimited, koji finansira holandsko Ministarstvo spoljnih poslova.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top