Istekli elektronski recept ne produžava se automatski!

Postavljeno: 07.04.2020

Odluku da  elektronski recepti zbog vanrednog stanja važe devet umesto šest meseci, kako je do sada bilo, brojni građani su shvatili pogrešno. Naime, da bi se produžila terapija, pacijent je u obavezi da pozove telefonom svog izabranog lekara

Zbog aktuelne epidemiološke situacije, pravo da putem telefona produže važenje elektronskog recepta imaju hronični bolesnici i lica starija do 65 godina U kruševačkim apotekama kažu da građani i dalje dolaze kako bi preuzeli svoju terapiju i nakon isteka elektronskog recepta, bez da su prethodno isti produžili.

– Da bi mogli da preuzmu propisanu terapiju i nakon isteka eletronskog recepta, građani prvo treba da pozovu svog izabranog lekara telefonom. Istog dana kada njihov lekar produži terapiju, pacijent može da dođe po svoje lekove – kažu apotekari, uz objašnjenje da onog trenutka kada istekne elektronski recept, sistem ga više ne prepoznaje, pa se i lek  ne može izdati ukoliko se recept ne produži.

Inače, za lica straija od 65 godina, hronične bolesnike i trudnice, od 23. marta u funkciji je kontakt centar za pomoć u nabavci i isporuci lekova na kućnu adresu. Pozivanjem kontakt centra  građani direktno stupaju u kontakt  sa apotekarima i dogovaraju se oko slanja kurira na kućnu adresu. Ova usluga je besplatna, a organizovali su je Grad Kruševac i Apoteka Kruševac, u saradnji sa Apotekarskom ustanovom “ Dr Max”. Uslugu građani mogu da ostvare pozivanjem brojeva 037 417 740 i 064 820 23 10, u periodu od 8 do 18 časova.

Tekst je deo projekta Local Press Laboratorija koji novine GRAD realizuju u saradnji sa PU Lokal pres. Local Press Laboratorija je pilot projekat razvijen u saradnji i podržan od strane “Medijskog inkubatora za Zapadni Balkan” programa Free Press Unlimited, koji finansira holandsko Ministarstvo spoljnih poslova.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top