Hoće li iz centra nestati ime apoteke “Kedrović”, nazvane po prvom kruševačkom apotekaru

Postavljeno: 20.06.2020

Objekti koji su nekada radili u okviru “Apoteke” Kruševac ubrzano dobijaju novo ruho i nazive “Dr Maks” nakon što ih je preuzeo istoimeni koncesionar. Kruševljani su zabrinuti zbog mogućnosti da iz centra nestane naziv “Kedrović”, koji seća na prvog ovdašnjeg apotekara. I dok javnost ima jasan stav o tome ovdašnja Gradska uprava nema nikakav stav, a koncesionar, za sada, daje neodređen odgovor

Nakon što je “Dr Maks” dobio koncesiju za kruševačku “Apoteku” te počeo da preuređuje objekte nekadašnje gradske apotekarske ustanove mnoge sugrađanke i sugrađani su se zabrinuli za budućnost imena apoteke “Kedrović”, po kojoj je Kruševac prepoznatljiv. Naziv čuva sećanje na Dragoslava Kedrovića koji je daleke 1868. godine otvorio prvu apoteku u Kruševcu.

Grad bez stava, koncesionar neodređen!   

Naša redakcija je na pitanje da li je Grad Kruševac ugovorom o koncesiji predvideo mogućnost ili obavezu koncesionara da zadrži ime “Kedrović” dobila izvod iz dela ugovora na osnovu koga se zaključuje da to nije predviđeno. Potpuno je, međutim, izostao odgovor na pitanje kakav je stav Gradske uprave prema mogućnosti da Kruševac ostane bez naziva apoteka “Kedrović” te da li postoji mogućnost da se tako nešto naknadno ipak dogovori sa koncesionarom. 

Od koncesionara, međunarodnog lanca apoteka “Dr Maks”, koji je preuzeo “Apoteku” Kruševac na pitanje o “Kedroviću” ali i o eventualnom zadržavanju imena po kojima su pojedine apoteke prepoznaljive (“Biljana”, “Maja”..) dobili smo neodređen odgovor.

Zbog veličine lanca koji sada broji preko 150 apoteka u Srbiji, zvanični nazivi apoteka su numerički. U cilju poštovanja tradicije zadržaćemo kolokvijalne nazive (Biljana, Maja..) , posebno u slučaju apoteke Kedrović. Potrudićemo se da nazivi ostanu vidljivi – navedeno je u odgovorima. Nejasno je šta to tačno znači, pogotovu nakon što je apoteka “Biljana” rekonstruisana i, makar za sada, od starog naziva nema ni traga. Na “Kedroviću” on i dalje stoji, mada je adaptiranje te apoteke u toku. 

Ko je bio Kedrović?

Prvu apoteku u Kruševcu osnovao je Dragoslav Kedrović 1868. godine, ona se zvala Sveti Jovan i bila je šesta apoteka u tadašnjoj kneževini Srbiji. Nalazila se u tadašnjoj Dušanovoj ulici, odnosno preko puta sadašnje Umetničke galerije. Kasnije, 1893, apoteka prelazi u zgradu preko puta Kuće Simića i tu je radila sve do 1965. godine – kaže za novine GRAD Zorica Simić, etnolog u kruševačkom Narodnom muzeju. 

Ona napominje da je apoteka otvorena u vreme kad  je u Kruševcu i okolini vladalo nadrilekarstvo, a ljude lečili vidari, te da se Dragoslav  borio protiv nadrilekarstva i u svojoj apoteci obučio za rad 19 apotekara, koji su potom otvarali svoje apoteke po drugim gradovima.

Kedrović je bio filantrop, čovek širokih shvatanja i interesovanja. Zajedno sa učiteljima i profesorima prosvećivao je narod. Osnovao je i Fond za pomoć siromašnim đacima, seljake je učio kalemljenju, kako da se pravilno hrane, pravilno leče. Za svoje zasluge odlikovan je ordenom sv. Save, a za učešće u ratovimaTakovskim krstom – navodi ona detalje iz života prvog kruševačkog apotekara.

Kaže da kruševački Narodni muzej sa ponosom čuva deo nameštaja iz te prve apoteke, te da on zauzima značajno mesto u novoj postavci. 

Ako neko zaslužuje da mu se ime makar pominje to je Kedrović koji je mnogo učinio za naš grad, ne samo apotekar, već i kao viđen čovek. Smatram da ime apoteke Kedrović treba s ponosom da sačuvamo – zaključuje etnolog Zorica Simić. 

Šta misle sugrađani?

Da apoteka “Kedrović” treba da zadrži to ime smatra 85 odsto pratilaca fejsbuk stranice krusevacgrad koji su učestvovali u anketi. Od 177 osoba koje su glasale sa DA je odgovorilo njih 151, dok je sa NE odgovorilo 26 (15 odsto). U komentarima ispod ankete čitaoci navode da se podrazumeva da ime treba zadržati i podsećaju na značaj te porodice za Kruševac, ali i pitaju kako je uopšte došlo do propadanja “Apoteke” Kruševac.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top