Proveravali smo za vas: Kućni testovi na korona virus nisu stigli u kruševačke apoteke

Postavljeno: 20.12.2020

Kruševačke apoteke u sistemu „Dr Max“ nisu nabavile kućne antigenske testove, a malo je verovatno da će ih i naručivati, saznaje portal KruševacGrad, s obzirom na probleme oko njihove upotrebe koji su se ovih dana mogli čuti iz stručnih krugova, pa i iz samog Kriznog štaba.

Ideja da sami, kupovinom kućnih testova proverite da li ste pozitivni na korona virus, pokazala se kao, kako je rekao član Kriznog štaba, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković,odgovarajući na novinarska pitanja, propust, a Krizni štab će ispitati ko je za njega odgovoran.

Kućne antigenske testove je najpre najavila i za upotrebu odobrila Američka agencija za hranu i lekove, da bi malo potom stigla vest da se i kod nas u apotekama mogu kupovati kućni testovi.

Za razliku od američkih, u Srbiji se na tržištu pojavio SGTi-flex COVID-19 IgM/IgG test kompanije Sugentech iz Južne Koreje, koji je odobrila naša Agencija za lekove i koji se, kako je tada rečeno, može kupiti bez recepta. Reč je o antigenskim testovima koji prisustvo virusa utvrđuju na osnovu uzorka iz nosa.

Do sada su se ovi testovi pojavili samo u apotekama Beograd, nihova cena je oko 1300 dinara, ali je odmah nakon njihovog puštanja u prodaju, stiglo i upozorenje da građani bez medicinskog znanja nikako ne bi trebalo sami da ih koriste, najpre zbog toga što nestručnim korišćenjem mogu dobiti pogrešne rezultate, a potom i zato što bi se uzimanjem uzorka mogli povrediti. Da biste pravilno uzeli uzorak, naime, potrebno je štapićem kroz nos stići do zadnjeg zida nosnog dela ždrela.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top