+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Kruševac dobio kontejnere za reciklažni otpad

Kruševac dobio kontejnere za reciklažni otpad

Javno komunalno preduzeće Kruševac dobilo je 280 kontejnera za reciklažni otpad koji će biti postavljeni u naseljima sa kolektivnim tipom stanovanja, pored već postojećih kontejnera za mešani komunali otpad. Investiciju od oko osam miliona dinara finansirala je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), u okviru projekta „Primarna selekcija otpada na mestu nastanka“

Sa implementacijom  projekta „Primarna selekcija otpada na mestu nastanka“ , čiji je glavni nosilac kruševačko Javno komunalno preduzeće,  otpočelo se  2016. godine i zahvaljujući podršci Grada i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) u međuvremenu su obezbeđene  vredne donacije.

– Iz budžeta Grada, preko Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, u 2016. godini dobili smo specijalizovano vozilo za sakupljanje sekundarnih sirovina, vrednosti od oko 20.000 evra. Nakon toga Grad Kruševac i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) potpisali su  sporazum o poslovno tehničkoj saradnji i iste godine naši nemački prijatelji  donirali su nam 470 kanti koje smo podelili našim sugrađanima, dobili smo i jednu pokretnu traku za reciklažni centar  i deset kontejnera zapremine 1,1 kubik, u ukupnoj vrednosti od oko dva miliona dinara – rekao je  Miroslav Milojković, direktor JKP Kruševac ,na danas održanoj konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, od početka realiacije projekta do sada , iz budžeta GIZ IMPAKTA, za opremu JKP Kruševac, izdvojeno je ukupno oko 19,5 miliona dinara.

– Dobili smo 40 kontejnera za kućni čvrsti otpad, zapremine 1,1 kubik, i po 80 kontejnera za staklo, pet ambalažu i za papir I karton . Isporučeno nam je i jedno specijalizovano vozilo, a ono što sledi je izrada nadstrešnice u okviru lokacije reciklažnog centra, te kompletna rekonstrukcija, odnosno, nova tehnologija odvajanja sekundarnih sirovina u okviru reciklažnog centra – kazao je on, dodajući da su na osnovu poslovno tehničke saradnje sa Gradom i GIZ-om, posao u JKP dobila tri lica iz socijalno ugroženih romskih porodica .

Milojković je podsetio da je kroz Reciklažni centar do sada  prolazilo od 130 do 150 tona reciklažnog materijala, a da su od ove godine te količine povećane na oko 200 tona.

– Naš krajnji cilj je da se na deponiji smeća u Srnju prepolove količine koje se deponuju na godišnjem nivou. U ovom trenutku je to oko 46 tona čvrstog kućnog otpada,  s tim da  očekujemo da do 2025. te količine budu prepolovljene, odnosno, da se 23 tone reciklirati, a da na deponiji bude deponovano isto toliko smeća – rekao je Milojković.

Gradonačelnica Kruševca, Jasmina Palurović, rekla je da je ova donacija prilika da se našim sugrađanima i ovdašnjem komunalnom preduzeću pomogne kada je u pitanju selekcija komunalnog otpada koja, kako je kazala, do sada nije bila na zavidnom nivou.

– Pravilnom selekcijom otpada istovremeno pomažemo i našoj deponiji, u smislu da je rasterećujemo i da stvaramo određenu količinu otpada koja će moći da bude reciklirana – kazala je gradonačelnica, uz poziv svim građanima Kruševca da se aktivno uključe u akciju koje sprovode JKP i Grad,  sve sa ciljem da nam grad bude čistiji i lepši .

Olivera Drenovac, pomoćnica gradonačelnika za ekologiju, kazala je da zahvaljujući pre svega  lokalnoj samoupravi  kao i Nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju, projekat „Primarna selekcija otpada na mestu nastanka“ značajno napredovao.

– Uspeli smo da dobijemo vredne donacije koje će pre svega olakšati posao Javnom komunalnom preduzeću, dok će sa druge strane  Grad kao odgovorna lokalna samouprava praktično započeti jedan ozbiljan proces i postupak reciklaže što je, prema Zakonu o upravljanju otpadom, i zakonska obaveza lokalnih samouprava – kazala je Drenovac, te pozvala građane da podrže ovu akciju, kako zbog čistijeg grada, tako i zbog činjenice da reciklaža podrazumeva i određenu dobit, pa samim tim i svi možemo imati koristi od reciklaže.

Centar za reciklažu JKP „Kruševac“ je poseban sektor u tom preduzeću koji organizuje i radi pre svega na primarnom razvrstavanju otpada, dok u tehnološkom delu obavlja proces fizičkog tretmana neopasnog otpada (papir, karton, folija) i sakupljanja  ambalaže od stakla, aluminijuma i plastike.

Uslugom sakupljanja, odnošenja i deponovanja komunalnog otpada, obuhvaćeno je 100.000 stanovnika, odnosno, 32.000 domaćinstava, što je oko 80 odsto od ukupnog broja stanovnika na području Grada Kruševca. Komunalni otpad organizovano se prikuplja i sa ruralnih područja.  

Javno komunalno preduzeće Kruševac dobilo je 280 kontejnera za reciklažni otpad koji će biti postavljeni u naseljima sa kolektivnim tipom stanovanja, pored već postojećih kontejnera za mešani komunali otpad. Investiciju od oko osam miliona dinara finansirala je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), u okviru projekta „Primarna selekcija otpada na mestu nastanka“ Sa implementacijom  projekta „Primarna selekcija otpada na mestu nastanka“ , čiji je glavni nosilac kruševačko Javno komunalno preduzeće,  otpočelo se  2016. godine i zahvaljujući podršci Grada i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) u međuvremenu su obezbeđene  vredne donacije. - Iz budžeta Grada, preko Budžetskog fonda za zaštitu životne…

Review Overview

Rejting korisnika 4.73 ( 2 glasova)
x

Proveri i

U RPK predstavljena pregovaračka pozicija Srbije za poglavlje 27

– Srbija je drugi nacrt pregovaračke pozicije za Poglavlje 27  u decembru isporučila Evropskoj komisiji i sada očekujemo korektivne mere, ...

Sportske vesti: Uspešan vikend za plivače Napretka, manjak sportske sreće za košarkaše i kuglaše

Minuli vikend je bio veoma uspešan za takmičare Plivačkog kluba Napredak. Sa dva me\unarodna plivačka mitinga vratili su se sa ...

Naredne godine duplo više đaka po dualnom sistemu obrazovanja

Sledeće školske godine u Rasinskom okrugu bi po dualnom sistemu obrazovanja trebalo da se školuje oko 150 đaka, što je ...

Levica Srbije: “14. oktobar ponovo prodaje imovinu, radnicima ostaje dug od 24 zarade”

Levica Srbije u Kruševcu reagovala je povodom prodaje dela imovine IMK “14. Oktobar” među kojom je i hotel „Ravnište“ na ...

Kadet Nikola Marinković reprezentativac

Stručni štab mlađe kadetske reprezentacije (igrači rođeni posle 1. januara 2003. godine) pozvao je mladog fudbalera Napretka Nikolu Marinkovića u ...