Korona usporila, opada broj hospitalizovanih

Postavljeno: 21.02.2022

U Kovid ambulanti u Kruševcu broj pregleda je, u odnosu na pre dve i po nedelje, skoro duplo manji, a znatno je manji i broj pacijenata koji se iz te ambulante upućuju na bolničko lečenje. Klinička slika zaraženih je u većini slučajeva blaga, a teži oblici bolesti javljaju se uglavnom kod starijih lica.

Tokom protekle nedelje u Kovid ambulanti bilo je između 300 i 400 pregleda dnevno, znatno manje nego početkom ovog meseca kada se dnevno javljalo do 700 ljudi.

-Od ukupnog broja pregleda oko polovina je prvih, a oko 60 odsto tih pacijenata je i pozitivno na korona virus. Za razliku od pre dve i po nedelje kada smo na Infektivno odeljenje slali u proseku oko 13 pacijenata dnevno, sada je to najviše troje, četvoro. Reč je o starijim licima koja su srčani bolesnici, dijabetičari ili imaju opstruktivnu bolest pluća- kazala je za KruševacGrad koordinatorka u Kovid ambulati dr Tamara Ilić.

Prema njenim rečima, većina pacijenata ima blažu kliničku sliku- temperaturu koja traje do tri dana, grebanje u grlu, curenje iz nosa i suv kašalj.

-Rezultati laboratorijskih analiza kod većine su dobri i takvim pacijentima se propisuje vitaminska terapija, antipiretici kod povišene telesne temperature, po potrebi i antivirusna terapija- navodi ona.

U Kovid ambulanti trenutno radi 14 lekara, u tri smene. Radno vreme je od 7 do 22 sata, svih sedam dana u nedelji.

Prema svedočenju pacijenata koji su ovih dana bili u toj ambulanti, na pregled se ne čeka dugo, posebno u večernjim satima. Gužvi ispred same ambulante uopšte više nema.

D.P.

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top