Ko je “zatajio” kod noćnih okupljanja mladih, zalivenih alkoholom?

Postavljeno: 05.06.2020

Nedavno je, u nedelju ujutru, u jednom od dvorišta vrtića zatečeno puno praznih pivskih flaša, limenki, smeća, tragova prethodnog noćnog okupljanja mladih. Izostaje li reakcija nadležni, policije i komunalne policije ili su “zakazali” roditelji koji ne znaju gde su im deca, ili predškolska ustanova koja nije ogradila vrtić, ili tržišna inspekcija koja nije kontrolisala prodaju alkohola maloletnicima. Da li smo, ipak, svi zajedno kao društvo “zatajili”, da li smo zaboravili da mladima treba naša pažnja, razumevanje, ideje i usmerenje kako da potroše energiju

Okupljanja mladih u dvorištima vrtića i škola kasno uveče ili noću uobičajena su tokom letnjih meseci. Toplo vreme sredinom maja i prethodno dvomesečno vanredno stanje ove godine su tako “okupile” mlade ranije nego inače. Zabeležili smo kako je izledalo dvorište vrtića “Leptirić” i “Lane”, pored Hale sportova, nakon jednog takvog subotnjeg okupljanja. Prazne pivske flaše, limenke i smeće.  Od stanara susednih zgrada saznali smo da su se “žurke” u tom dvorištu uz veoma glasnu muziku dešavale nekoliko večeri, a da je te noći, nakon što su stanari uporno zvali policiju i komunalnu, buka tek oko dva sata ujutru prestala. 

U predškolskoj ustanovi “Nata Veljković” kažu da su o svemu obavestili policiju, komunalnu policiju i Gradsku upravu.

– Dobili smo obećanje da će češće obilaziti naše objekte. Takođe, apelujem na građanstvo da obaveste nadležne kada  vide takva okupljanja. Većinu vrtića smo osvetlili sa svih strana, nastavljamo da postavljamo reflektore – kaže za GRAD Vesna Živković, direktorka PU “Nata Veljković”.

Ona smatra da se takva ponašanja mogu preduprediti razgovorima sa decom i roditeljima i savetima.

– Planirali smo da zajedno sa Gradskom upravom za roditelje organizujemo radionice o tome kako animirati decu, tinejdžere, kako ih usmeriti i kanalisati da na pravi način utroše eneriju. Mislim da na silu, spartanskim načinom ne možemo ništa postići. Treba insistirati na razgovorima i na zajedničkoj reakciji svih nadležnih jer su to, pre svega, maloletna lica – kaže ona. 

U ovdašnjoj komunalnoj policiji potvrđuju da su ovakve situacije česte tokom letnjih meseci.  

– Nemamo pravo da postupamo prema maloletnim licima. Ako ih tokom naših redovnih aktivnosti zateknemo da krše Zakon pozivamo policiju. Takođe, samo okupljanje nije zabranjeno, što pravi problem jer oni neće da čine bilo kakvu štetu kada mi dođemo – kaže za GRAD Miloš Jovanović, načelnik kruševačke Komunalne policije.

Problem je i u tome što Komunalna policija noću ima samo jednu patrolu.   

– Noću obilazimo parkovske površine, ugostiteljske objekte koje građani prijave. To je u nadležnosti turističkog inspektora, kome mi sutradan podnosimo prijavu. Takođe, sada obilazimo i sve zdravstvene ustanove, reagujemo na pozive za kršenje pravila kućnog reda, što bi trebalo da rade  profesionalni upravnici. Sve to radi jedna patrola – navodi Jovanović neke od prepreka sa kojima se suočava Komunalna. U toj službi radi 21 policajac, a raspoređeni su na po dve patrole pre podne i po podne, jednu noću a imaju i administrativni rad. 

Napominje da je nakon poslednje situacije, na zajedničkom sastanku više službi sazvanom tim povodom, predložio da se dvorišta vrtića zaključavaju.

U kruševačkoj Policijskoj upravi navode da “postupaju po svim prijavama građana za narušavanje javnog reda i mira i nakon utvrđivanja svih činjenica i okolnosti protiv učinioca preduzimaju zakonom propisane  mere”. Potvrđuju da se zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka odnose i na maloletnike od 14 do 17 godina. Policija, međutim, u dogovorima dostavljenim redakciji lista GRAD ne navodi koliko često su sugrađani nakon ukidanja vanrednog stanja prijavljivali ovakve sitacije te da li sličnih okupljanja ima u parkovima i drugim javnim površinama. 

J.B. 

Prva reakcija

Nakon što je naša redakcija na svoj fesjbuk stranici (krusevacgrad) objavila fotografije iz dvorišta pomenutih vrtića pismom se oglasila Vesna živković, direktorka PU “Nata Veljković”.

– Vrtići su oduvek bili simbol  najlepših osećanja u vezi sa odrastanjem i detinjstvom, zar nije tako? Složićete se da,  kao društvo, svi zajedno imamo podeljenu odgovornost za svu našu decu koja u ovom gradu odrastaju – napisala je ona. Apelovala je da se  takva druženja ne sprovode u dvorištima vrtića i škola, jer “roditelje, a naročito decu ova dešavanja uznemiruju”.

– Molim vas čuvajte sliku detinjstva onakvom kakva zaista jeste, čista i iskrena i nemojte je ružiti deci koja tek ovaj svet upoznaju. Ne zaboravite da smo mi odrasli model ponašanja mladim generacijama i potrudite se da date dobar primer – poručila je ona.

Kako maloletnici kupuju alkohol?

Pomenuta okupljanja mladih bila bi primerena da nisu “zalivena” alkoholom. Osim pitanja zašto roditelji ne znaju gde su im deca postavljka se i pitanje kako su ta ista deca kupila alkohol. Zakon o zaštiti potrošača predviđa zabranu prodaje alkohola, računajući i pivo, kao i cigareta. Kontrolu sprovođenja tih odredbi radi tržišna inspekcija, ali koliko to često čini u Kruševcu i šta zatiče na licu mesta nismo uspeli da saznamo jer od ovdašnje tržišne inspekcije nismo dobili odgovore.

Ostale vesti

back-to-top