Naš šareni autobus

Postavljeno: 19.09.2023

U okviru manifestacije Evropska nedelja mobilnosti 2023. ispred vrtića „Leptirić“ mališane četiri pripremno- predškolske grupe čekao je autobus na kome su bili izloženi njihovi crtži. Za većinu njih to je bila prva vožnja autobusom

O značaju korišćenja alternativnih vidova prevoza govorio je Predrag Momirović, šef gradskog i prigradskog saobraćaja u Jugoprevozu Kruševac:

– Ljudi treba što više da koriste alternativni saobraćaj- da pešače, voze bicikl i koriste javni prevoz kako bi se gužve u gradu smanjile. Ovde možete videti autobus na CNG pogon. To su autobusi novije generacije koji emituju mnogo manje štetnih emisija izduvnih gasova. Sigurno 80 odsto manje ugljen-monoksida i 50 odsto manje ugljen- vodonika. Imamo trenutno 12 ovakvih vozila, a nameravamo da, do kraja godine, napravimo još 8 autobusa. Generalni plan je da apsolutno sva dizel vozila u gradskom i prigradskom saobraćaju zamenimo vozilima koji, pored manje štetne emisije izduvnih gasova, imaju i manji stepen buke – ističe Momirović.

O tome koliko deca iz vrtića „Leptirić“ znaju o ekologiji, rekla nam je Snežana Anđelković, vaspitač pripremno- predškolske grupe vrtića „Leptirić“:

– Pošto su ovo pripremno- predškolske grupe mi smo mnogo radili sa njima o ekologiji, tako da oni dosta znaju. Sada smo malo utvrdili šta znači biti mobilan-trčati, šetati, voziti bicikl i trotinet kako bi manje zagađivali životnu sredinu i vodili zdrav način života.

Deca su pokazala koliko su naučila crtajući saobraćaj i dobro znaju koliki je značaj očuvanja životne sredine.

O. M.

Ostale vesti

back-to-top