„Roda fest“ u vrtiću Neven

Postavljeno: 16.06.2023

Povodom meseca roditeljstva, u vrtiću Neven Predškolske ustanove Nata Veljković održan je „Roda fest“ u okviru projekta „Podrška lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu“ – Razigrano roditeljstvo

Projekat ima za cilj da razvije i unapredi postojeće javne politike i procedure lokalnih samouprava radi jačanja sistema podrške roditeljima/starateljima u prvim godinama odrastanja deteta.

– Kruševac je jedna od naistaknutijih lokalnih samouprava kada je reč o uključenosti i angažovanju na ovom projektu. Sve lokalne samouprave koje su deo projekta imaju različite pristupe, međutim za nas je najbitnije da svaka lokalna samouprava pokaže inicijativu. Dokaz da Kruševac odlično radi svoj posao je i broj dece i roditelja koji žele da se uključe i naša uloga je da uzmemo najbolje primere i raširimo ih svuda po Srbiji, to se odnosi i na Centar za socijalni rad, Predškolske ustanove, Domove zdravlja – ističe Aleksandar Popović konsultant iz Stalne konferencije gradova i opština.

„Budi ruka koja voli i reč koja sokoli“ , jedna je od poruka ovog programa.

– Iza svakog deteta koje veruje u sebe stoji roditelj koji je prvi verovao u sebe i u svoje dete. Da bi roditelj mogao da se posveti roditeljstvu potrebno je da ima podršku. Deca koja u najranijem dobu rastu u stimulativnom porodičnom okruženju uz pravu podršku, imaju bolja postignuća u školi i kasnije u životu, kao i mnogo razvijenije socijalne interakcije. Program „Razigrano roditeljstvo“ pomaže roditeljima da kroz veštinu utiču na razvoj deteta. Unicef je tu da pomogne i u svakom segmentu bude podrška roditeljima, ali i deci. Fokus nam je na jačanje mentalnog zdravlja, ali i prevenciju vršnjačkog nasilja – kaže Ivana Vojvodić, konsultant Unicef-a.

Projekat „Razigrano roditeljstvo“ se realizuje kao deo programa „Podrška podsticajnom roditeljstvu kroz igru“, a koji zajedno sprovode UNICEF, SKGO, Konzorcijum institucija i organizacija koji čine Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, Republički institut za socijalnu zaštitu, Savez udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije, Harmonija – Centar za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima kao i institute za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, uz finansijsku podršku Fondacije LEGO.

Ovaj projekat sprovode 34 lokalne samouprave na teritoriji Republike Srbije.

M.Milošević

Ostale vesti

back-to-top