„Kaznene karte“ u kruševačkim kafićima

Postavljeno: 12.03.2022

Agencija za bezbednost saobraćaja, u saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja grada Kruševca, sinoć je u tri kruševačka ugostiteljska objekta realizovala kampanju „Kaznene karte“, kojom se promoviše vožnja bez alkohola.Jedan od uzrok nesreća na našim putevima je i vožnja u pijanom  stanju,pa je otuda i slogan kampanje „ U kola bez alkohola“

Kruševac je jedan od deset gradova u kojima Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa lokalnim samoupravama sprovodi inovativan projekat „Kaznene karte“ kao deo velike kampanje „U kola bez alkohola“.

-Cilj kampanje je da se gosti lokala koji konzumiraju alkohol, a učesnici su u saobraćaju, informišu kolike su kazne za vožnju pod dejstvom alkohola. Kampanju sprovodimo na osnovu istraživanja koje je pokazalo da na vozače dosta utiče to što su novčane kazne velike, te što se zbog takvog prekršaja dobija i zabrana upravljanja vozilom- kazao je Milan Ilić iz Agencije za bezbednost saobraćaja, uz podsećanje da je ova akcija samo jedna u nizu akcija koje Agencija sprovodi u saradnji sa ovdašnjim Savetom, u cilju bolje bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Gosti lokala koji su konzumirali alkohol imali su mogućnost da izmere količinu alkohola u krvi, a svima su podeljeni u privesci sa natpisom „U kola bez alkohola“ i kazna kartana kojoj su ispisane visine novčanih kazni i kazneni poeni za određen stepen alkoholisanosti.

-Kazne se kreću od 10.000, za blagu i umerenu alkoholisanost pa do čak 140.000 za potpunu alkoholisanost, koja podrazumeva preko dva promila alkohola u krvi. Tu je i zabrana upravljanja vozilom zbog vožnje pod dejstvom alkohola, koja može da ide i do osam i više meseci. Ono što je simptomatično je da se vozači koji , na primer, dobiju 3 meseca zabrane, neretko odluče da nastave da voze. Takvi vozače čeka kazna od osam meseci zabrane, 120.000 novčana kazna i 14 kaznenih poena. Sa onih prvih šest i tih 14, dobijaju 20 kaznenih poena, čime se svrstavaju u nesavesne vozače, zbog čega su u obavezi da ponovo polažu ispit – podsetio je Ilić.

Gosti lokala u kojima je ova kampanja realizovana a koji nisu konzumirali alkohol, imali su priliku da pomoću simulatora pijanstva, odnosno, „pijanih naočara“, osete ono što oseća čovek pod dejstvom alkohola, a to je smanjena vidljivost, usporena reakcija, ometanje osećaja dubine u prostoru i zamagljen vid.

Inače, u decembru prošle i januaru ove godine na području grada Kruševca u saobraćaju je život izgubilo sedmoro ljudi, a samo u januaru 49 ljudi je lakše ili teže povređeno u saobraćajnim nezgodama.Ovi podaci su zabrinjavajući, posebno ako se uzme u ozbir da su u prvih 11 meseci 2021. godine u saobraćaju život izgubila ukupno četiri lica.Uzroci tih saobraćajnih nezgoda su brza vožnja, nesavladavanje tehnike vožnje u zimskih uslovima, te alkohol i psihoaktivne supstance.

D.P.

 

 

Ostale vesti

Komentari

  1. Ruzica kaže:

    Dobra je vest sto je pokrenuta akcija za bezbednost saobracaja, po lokalima u Krusevcu. Sigurno ce doprineti sigurnosti mladih da manje koriste alhohol. Ali dobro bi doslo kada bi u ovim lokalima korisrili fotokataliticke preciscivace vazduha, koji bi takodje pomogli mnogim gostima da manje bude inficiranih na korona virus. Jer ovaj aparat dezinfikuje i ubija sve u vazduhu razne mikrobe, bakterije i viruse. Veliki je upijac i duvanskog dima tako da bi mnogi u lokalu bili postedjeni stetnog uticaja duvanskog dima.

1 thought on “„Kaznene karte“ u kruševačkim kafićima

Comments are closed.

back-to-top