Obuka za mlade vozače motora, mediji bez podatka o broju stradalih motociklista

Postavljeno: 08.09.2021

Desetak mladih motociklista, onih koji su tek završili obuku, imalo je danas dodatnu teorijsku i praktičnu nastavu za vožnju motora. Cilj je bio da saznaju kojim su rizicima izloženi te da sagledaju situacije u kojima mogu da se nađu kao vozači dvotočkaša. Nadležni,  međutim, nisu mogli medijima da saopšte podatke o broju saobraćajnih nesreća u kojima učestvuju motociklisti, koliko njih godišnje nastrada, niti koliko je motora registrovano u Kruševcu, što su informacije koje bi, verujemo, takođe preventivno mogle da utiču na mlade vozače

Obuka je, u okviru projekta koji Agencija za bezbednost saobraćaja sprovodi sa lokalnim samoupravama, odnosno u saradnji sa Savetima za bezbednost saobraćaja, u Kruševcu danas izvedena na parkingu ispred sale “Soko”.

-Kroz naš rad svih ovih godina, došli smo do zaključka da kandidati iz auto-škola izlaze nedovoljno obučeni, zapravo nemaju dovoljno znanja da bezbedno učestvuju u saobraćaju. Agencija za bezbednost saobraćaja je pokrenula ovaj projekat, on daje dobre rezultate. Reakcija polaznika je dobra, jer dobijaju informacije vezane za rizike i dodatne stvari koje ne slušaju u auto – školi – objašnjava Miodrag Dimitrijević, rukovodilac projekta.

Dodaje da prostor koji je za danas obezbeđen nije dovoljno veliki i adekvatan, te podseća da je prethodnih godina na raspolaganju bio ceo parking do OŠ “Dragomir Marković”

-Trenig se sastoji iz teorijskog i pokaznog odnosno praktičnog gde se uče neke tehnike vožnje – napominje on.

Predstavnici brojnih auto škola iz našeg grada podržavaju projekat.

– Više je nego korisno biti prisutan ovde. Na ovaj način pored kandidata edukuju se i instruktori, učimo svi nešto novo i unapređujemo znanje koje prenosimo dalje – kaže Nebojša Jović, instruktor u auto školi BEST.

Predsednik gradskog Saveta za bezbednost saobraćaja Dragan Blažić smatra da motociklisti ovakvom obukom dobijaju znanja koja će im skratiti vreme sazrevanja kada je u pitanju upravljanje motorciklima i mopedima.

Svi nadležni apeluju na motocikliste da poštuju Zakon o bezbednosti saobraćaja te koriste zaštitnu opremu kako bi sprečili da, kao ranjiva kategrija, nastradaju u saobraćajnim nesrećama.

S.M.

Ostale vesti

back-to-top