Karavan „Zajedno možemo“ u Gradskoj upravi Kruševac

Postavljeno: 24.10.2023

U okviru karavana „Zajedno možemo“ kojeg organizuje Udruženje „Budimo bezbedni“ sa ciljem da se napravi prvi javni registar osoba sa invaliditetom u Srbiji, novinarka televizije Pink Dea Đurđević posetila je danas Gradsku upravu Kruševac i, tom prilikom, uručila je poklon smart sat (dar kompanije EURO BRAVO koja gradi obilaznicu oko Grada) uspešnom rukometašu, članu Udruženja gluvih i nagluvih Kruševac, Miroslavu Ćaliću

Dea je razgovarala sa zamenikom gradonačelnice Aleksandrom Jovanovićem i predstavnicima lokalne samouprave o daljem razvoju i potrebama Grada i o tome kako pomoći osobama sa invaliditetom na lokalnom nivou.

O značaju karavana „Zajedno možemo“ je rekla:

– Cilj karavana jeste da se poboljša položaj osoba sa invaliditetom. Mi želimo da okupimo lokalne samouprave i osobe sa invaliditetom i da zajednički dođemo do zaključaka šta je sve njima potrebno. Važno je da vodimo računa i o njihovom obrazovanju, prevozu i roditeljima čija deca imaju različite oblike mentalnog invaliditeta.

Prolazeći kroz gradove pravimo registar i spisak zahteva koji su nama potrebni. Hoćemo da objasnimo zašto je taj registar važan jer ćemo, na taj način, okupiti sve osobe sa invaliditetom u čitavoj Srbiji i znati gde, kako i koliko treba da se pomogne. Mi smo medijatori između osoba sa invaliditetom i državnih institucija. Nadam se da ćemo do 1. ili 2. decembra završiti naš karavan i da ćemo posetiti i našu južnu srpsku pokrajinu, a onda se vraćamo u Beograd.

Polako sumiramo sve rezultate i u prvoj nedelji decembra imaćemo veliku konferenciju za štampu kod Patrijarha i čelnika naše države da porazgovaramo sa njima o svemu onome što smo čuli obilaskom kroz Srbiju – zaključila je Dea.

Kakav je položaj osoba sa invaliditetom u našem gradu i šta je sve urađeno da se on poboljša rekao je zamenik gradonačelnice Aleksandar Jovanović:

– Kad je Srpska napredna stranka preuzela odgovornost za vođenje ovog Grada jedan od ciljeva je pre svega bio da se poboljša položaj osoba sa invaliditetom i da Grad Kruševac bude pristupačan svim našim građanima. Puno smo odradili na tom polju.

O tome svedoče brojne nagrade koje je Grad Kruševac dobijao prethodnih godina. Imamo 14 organizacija koje se bave osobama sa invaliditetom. Veliku pažnju poklanjamo programima i projektima koji se finansiraju iz budžeta Grada.

Svake godine trudimo se da taj novac uvećamo i da zajedno radimo na poboljšanju njihovog položaja. Ove godine izdvojili smo oko 9 i po miliona za programe i projekte. Svakodnevno smo u komunikaciji sa svim našim Udruženjima.

Posebno nam je drago što je danas tu sa nama naša velika humanistkinja Dea sa svojim Udruženjem da razgovaramo i vidimo kako bi mogli da unapredimo položaj osoba sa invaliditetom. Ponosni smo i na naše članove Organizacije gluvih i nagluvih koji su izvrsni sportisti i osvajaju medalje na svetskim takmičenjima i predstavljaju naš Grad u najboljem svetlu – ističe Jovanović.

Rukometaš Miroslav Ćalić, član Udruženja gluvih i nagluvih Kruševac, bio je vrlo zadovoljan lepim poklonom koga je dobio i to ga je dodatno motivisalo da i ubuduće postiže još uspeha na takmičenjima i da predstavlja Srbiju na najbolji mogući način.

O. M.

Ostale vesti

back-to-top