Kako da i u kućnoj izolaciji ostanemo fizički aktivni

Postavljeno: 28.04.2020

Za vreme trajanja policijskog časa, dosta vremena provodi se pred ekranom, konzumiraju se veće količine hrane, izmenjen je i ritam spavanja, a fizička aktivnost svedena je na minimum. Institut Batut izdao je preporuke građanima kako da tokom trajanja pandemije korona virusa , uz obaveznu pravilnu ishranu, u kućnim uslovima ostanu i fizički aktivni 

Za one koji posao obavljaju od kuće i dosta vremena provode za računarom, savet je da pauze prave na svakih pola sata, te da te pauze iskoriste tako što će napraviti nekoliko čučnjeva, istegnuti se ili prošetatati. 

Preporučuje se i praćenje vežbi onlajn ili na televiziji, gde se onima koji su ranije vežbali savetuje da probaju nešto novo, a ostalima da vežbaju u skladu sa mogućnostima, uz postepeno povećanje broja vežbi ili broja ponavljanja.

Iako je u kućnim uslovima prostor ograničen, hodanje u krug ili u mestu može pomoći, pa tako na primer, dok se razgovara  telefonom, treba ustati ili prošeta po kući, umesto da se sedi. 

Izlazak  do prodavnice ili apoteke, obavezno treba iskoristiti i za kratku šetnju, uz  poštovanje propisane fizičke distanice i naravno u skladu sa zdravstvenim stanjem.

Preporuka roditeljima dece mlađe od pet godina je da svoje mališane podstaknu da se kreću, da osmisle igre koje će im biti zanimljive, uz napomenu da bi deca tog uzrasta  svakodnevno trebalo najmanje tri sata dnevno da budu aktivna.

Deca od pet do 18 godina trebalo bi da budu uključena u fizičke aktivnosti umerenog do visokog inteziteta najmanje sat vremena dnevno – preskakanja vijače, ples, kućni poslovi… Vežbe koje su usmerene na jačanje kostiju i mišića trebalo bi da se rade najmanje dva  dana u nedelji, poput čučnjeva, vežbi sa loptom, različitih statičkih vežbi, izdržaja….

U pauzama prilikom izrade domaćih zadataka ili praćenja nastave na daljinu, deca bi trebalo da urade vežbe istezanja ili da prošetaju po stanu, a generalno ih treba uključiti i u obavljanje jednostavnih kućnih poslova, poput spremanja sobe, brisanja prašine…

Odrasle osobe (uzrasta od 19 do 64 godine) svakodnevno bi trebalo da budu aktivne najmanje 30 minuta. To mogu biti desetominutne aktivnosti tokom kojih se mogu obavljati kućni poslovi, plesati ili raditi kratke vežbe. Dva dana u toku nedelje, preporučuje se umerene vežbe za jačanje mišića, poput vežbi sa elastičnom gumom, čučnjeva, vežbi sa loptom, različitih statičkih vežbi, izdržaja…

I za osobe starije od 65 godina takođe je veoma važno da svakodnevno budu aktivne. Pored  šetnje po kući ili stanu i lakših fizičkih poslova, njima se najmanje dva puta nedeljno savetuju vežbe usmerene na poboljšanje ravnoteže i koordinacije. Za one koji nisu upućeni o kakvim vežbama je reč, iste su dostupne u televizijskim emisijama, a mogu ih potražiti i na internetu.

Tekst je deo projekta Local Press Laboratorija koji novine GRAD realizuju u saradnji sa PU Lokal pres. Local Press Laboratorija je pilot projekat razvijen u saradnji i podržan od strane “Medijskog inkubatora za Zapadni Balkan” programa Free Press Unlimited, koji finansira holandsko Ministarstvo spoljnih poslova.

D.P.

 

Ostale vesti

back-to-top