Bolnica dobila novu opremu, broj hospitalizovanih pacijenata se smanjuje

Postavljeno: 27.04.2020

Opšta bolnica u Kruševcu dobila je od Vlade Republike Srbije novi statični digitalni rendgen, pokretni rentgen aparat, ultra zvučni aparat i 10 monitora. Kruševački Klub privrednika poklonio je dezinfekcioni tunel koji je instaliran u bolničkom krugu i služiće za kompletnu dezinfekciju osoblja koje koristi skafandere. Broj pacijenata pozitivnih na korona virus smanjuje se i na infektivnom odeljenju i u privremenoj bolnici

Na infektivnom odeljenju kruševačke bolnice trenutno je dvadesetdvoje pacijenata koji su pozitivni na COVID infekciju, što je duplo manje u odnosu na prethodni period. Direktorka Bolnice, dr Vesna Stević Gajić rekla je da se broj pacijenata smanjuje i na grudnom odeljenju, kao i u privremenoj bolnici u Hali sportova.

Danas smo testirali jedanaestoro pacijenata koji se nalaze u privremenoj bolnici i oni su negativni, tako da im se kucaju otpusne liste i oni će od danas biti u kućnoj izolaciji. Planiramo testiranje još sedamnaestoro njih sutra i očekujemo da će i oni moći svojim kućama. U poslednjih nedelju dana imamo manji priliv pacijenata nego otpusta, tako da je to dobar signal, ali ne smemo da se opustimo, jer epidemija i dalje traje – poručila je ona na konferenciji za novinare organizovanoj povodom predstavljanja nove opreme koju je ova zdravstvena ustanova nedavno dobila.

Bolnica je, po njenim rečima, od početka pandemije dobijala značajnu opremu, tako da se može reći da sada potpuno opremljena za zbrinjavanje pacijenata inficiranih korona virusom. 

Prošle nedelje je u našu bolnicu stigao statični rentgen koji je montiran u zgradi internog odeljenja za potrebe internističkih službi i grudnog odeljenja, zatim mobilni rentgen, ultrazvučni aparat i deset monitora za praćenje vitalnih funkcija i dva defibrilatora – navela je ona, dodajući da će pokretni rentgen biti instaliran u privremenoj bolnici čiji pacijenti su do sada na rentgensko snimanje odlazili u kovid ambulantu 14. oktobar.

Bolnica je, inače, od početka pandemije dobila i pet mobilnih respiratora, dva aparata za anesteziju, i više monitora, a danas je novinarima demonstiran i dezinfekcioni tunel koji je poklon kruševačkog Kluba privrednika ovoj ustanovi. 

Dezinfekcioni tunel je, po rečima dr Stević Gajić, veoma značajan u borbi protiv širenja virusa COVID 19. Jednostavan je za rukovanje i ekonomičan jer troši malo energije i malu količinu dezinfekcionih sredstava, a osim zaposlenih u Bolnici koristiće ga i pacijenti.

Inače, na infektivnom odeljenju kruševačke bolnice se leče pozitivni pacijenti koji imaju lakšu kliničku sliku, dok oni sa težom kliničkom slikom idu u Klinički centar Niš. Opšta bolnica ne poseduje podatke koliko je takvih pacijenata u Nišu, jer se tom statistikom bavi Zavod za javno zdravlje.

Direktorka je obavestila novinare i da je Opšta bolnica u Kruševcu od danas počela i testiranja pacijenata iz zdravstvenih stanica na antitela, tako da mogu da se uporede rezultati briseva i antitela. Na pitanje da li će tako dobijeni rezultati biti korišćeni i za lečenje krvnom plazmom, dr Stević Gajić rekla je da će korišćenje krvne plazme najpre krenuti na Infektivnoj klinici u Beogradu i u klinikama u univerzitetskim centrima, a da je kruševačka bolnica spremna da sve novine prihvati i primeni u našoj sredini i na našim pacijentima.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top