U Evropskoj nedelji mobilnosti brojne aktivnosti, pridružite se!

Postavljeno: 16.09.2022

Tradicionalna manifestacija, Evropska nedelja mobilnosti, održava se od 16. do 22. septembra, a tema ovogodišnje kampanje je “Bolja povezanost! Krećimo se kvalitetnije!” i ima za cilj promociju aktivnosti, zdravijeg načina života, te smanjenje zagađenja.

– Evropska nedelja mobilnosti je u stvari jedna velika kampanja gde veliki broj gradova širom Evrope svojim aktivnostima promoviše održive vidove prevoza. Na prvom mestu je pešačenje, zatim vožnja bicikle i javni gradski prevoz – objasnila je Jelena Brković, savetnica u Odeljenju za imovinsko – pravne i stambeno – komunalne poslove GU Kruševac.

Interaktivan i raznovrsan program namenjen je građanima svih starosnih dobi, ali je akcenat stavljen na najmlađe.

– Biće raznoraznih aktivnosti, kulturnih, sportskih, tako da se nadam da će naročito mališanima da bude zanimljivo. Grad Kruševac uvek ima planove za što bolju povezanost, pa se trudimo da radimo na poboljšanju pešačkih i biciklističkih staza, platoa, parkova i mobilijara, gde bi to polje urbane mobilnosti došlo do izražaja, kako bismo omogućili građanima da mogu da budu aktivniji i na polju sporta i da vode zdraviji način života – rekao je Ivan Parezanović, pomoćnik gradonačelnice za ekologiju, održivi razvoj i energetiku.

Što se tiče aktivnosti, najsadržajniji dan biće četvrtak, 22. septembar, kada se obeležava Svetski dan bez automobila. Tog dana se građanima preporučuje da umesto automobilom, na posao krenu pešice, biciklom, javnim prevozom i na taj način se pridruže globalnoj kampanji za smanjenje zagađenja.

– Ideja nam je da svojim primerom pokažemo našim sugrađanima da, tog dana možemo da do posla odemo pešaka, biciklom ili javnim prevozom. To je nešto što mi činimo svakog dana. Pored ove ideje i ovog primera, tradicionalno ćemo tog dana, u 17 časova, organizovati rekreativnu biciklističku vožnju, koju radimo u saradnji sa KPB “Bela stena” i Savetom za bezbednost saobraćaja grada Kruševca – naveo je Vladimir Petrović, pomoćnik gradonačelnice za omladinu i sport.

Inače, za razliku od prethodnih godina, kada je Vidovdanska ulica bila zatvarana za potrebe obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti, ove godine se, zbog radova u Kosovskoj ulici, to neće desiti.

Program:

Danas će, 16. septembra, na Platou ispred Doma sindikata, od 19 časova, nastupiti plesne grupe: plesni studio “La Luna”, plesni klub “KCK” i plesni studio “DM Team”.

Subota, 17. septembar, rezervisan je za mališane, koji će, u periodu od 18 do 20 časova, na Platou ispred zgrade Kulturnog centra, moći da uživaju u razmeni igračaka.

Vožnja bicikli, na ruti Veliki Šiljegovac – Zebica, predviđena je za ponedeljak, 19. septembar, u periodu od 11 do 12 časova (OŠ “Velizar Stanković Korčagin”). Nešto kasnije, od 18 časova, na pešačkoj stazi na Bagdali kod “Jarbola” održaće se Mini koncert, na kom će nastupiti Sanja Ivanović i učenici OŠ “Jovan Popović”.

“Parking day”, sportska radionica aktivnosti dece vrtića “Neven” realizovaće se u utorak, u periodu od 10 do 11 časova, dok će u popodnevnim satima, od 17.30 do 18.30, na Bagdali biti održan javni čas joge Holističkog centra “Eliksir”.

U sredu, 21. septembra, u 13 časova i 30 minuta, u Javnom komunalnom preduzeću Kruševac biće podeljena svetla za bicikle i reflektujući prsluci za bicikliste. Istog dana, od 19.30, na Platou ispred Doma sindikata, predviđeno je izvođenje narodnih igara folklornog ansambla “Lazarica”.

Poslednji dan manifestacije, četvrtak 22. septembar, obuhvata najveći broj aktivnosti. U vrtiću “Golub mira”, u periodu od 10 do 11 časova, održaće se Mobilnost najmlađih, koja predviđa aktivnost dece predškolske ustanove, vožnju bicikli i trotineta. Od 12 do 13 časova, u Topličinoj ulici, Zavod za javno zdravlje i Hemijsko- tehnološka škola Kruševac baviće se merenjem buke. Vožnja građana biciklama kroz grad, organizovana u saradnji sa KPB “Bela Stena” i Savetom za bezbednost saobraćaja grada Kruševca, predviđena je za 17 časova, s tim što će okupljanje učesnika biti u 16 časova i 30 minuta na Trgu kosovskih junaka, odnosno na Platou kod Doma sindikata. Predviđeno trajanje vožnje je jedan sat. Za kraj manifestacije, na Platou ispred Doma sindikata i ispred zgrade Suda, u saradnji sa Sportskim savezom grada Kruševca, održaće se promocija sportova za decu – poligon atletike, stoni tenis, badmintona…

J.A.

Ostale vesti

back-to-top