Jednoglasno: Belovodska rozeta kompozitoru Ivanu Jevtiću

Postavljeno: 12.07.2022

Jednoglasnom odlukom Programskog saveta „Belovodske rozete“, za ovogodišnjeg laureata izabran je Ivan Jevtić, kompozitor i redovni član Odeljenja umetnosti Srpske akademije nauke i umetnosti. To je saopšteno nakon današnjeg zasedanja Programskog saveta.

Ivan Jevtić je Muzičku akademiju i magistarske studije završio u klasi profesora S. Rajičića. Usavršavao se na Konzervatorijumu u Parizu u klasi čuvenog kompozitora i profesora Olivijea Mesijana. Studije klavira završio je na Muzičkom konzervatorijumu u Parizu u klasi Dušana Tadića, a Visoku školu za muziku u Beču u klasi kompozitora i profesora Alfreda Ula. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja.

– Cilj manifestacije je da se predstavi kulturno-umetničko stvaralaštvo, nasleđe, graditeljska i klesarska tradicija Moravske škole – podsetila je direktorka Kulturnog centra Kruševac, Violeta Kaplarević.

Nagrada pomenute manifestacije se dodeljuje ličnostima koje su doprinele razvoju srpske kulture i umetnosti i očuvanju istorijskih i duhovnih vrednosti.

Ovo će biti 46. po redu, a održaće se, tradicionalno, u Beloj Vodi, u slavu retkog belovodskog peščara.

“Belovodska rozeta”, čiji su organizatori Kulturni centar Kruševac i Mesna zajednica Bela Voda, počinje 18. jula, a dodela ovogodišnje nagrade predviđena je za petak, 22. jul. U periodu od 18. do 24. jula održaće se Vajarska kolonija Belovodski peščar i Mozaičarska kolonija Mladen Sibinović. Bogat umetnički program očekuje se za vikend, od 22. do 24. jula.

Inače, nagrada “Belovodska rozeta” ustanovljena je 1989. godine.

J.A.

Foto: Kulturni centar Kruševac

Ostale vesti

back-to-top