Krvavi pir pasa lutalica – Nastradalo stado ovaca

Postavljeno: 12.07.2022

Pet mrtvih ovaca i još dvadesetak izujedanih, od kojih se za četiri do pet još uvek ne zna da li će se oporaviti, epilog je napada čopora pasa lutalica na stado ovaca u ograđenom pašnjaku domaćinstva Milovana Uroševića, u Vitanovcu.

– Prizor koji smo zatekli u subotu oko devet časova ujutru bio je zastrašujući. U ograđenom prostoru, na otvorenom, u kome smo u tom momentu imali osamdesetak ovaca, od kojih su mnoge bile sjagnjene, zatekli smo čopor od sedam, osam pasa lutalica. Oni su ubili tri ovce, još dve su kasnije podlegle. Više od dvadeset ih je izujedano, njih sve lečimo, za četiri do pet se još uvek ne zna šta će biti – ispričao je za KruševacGrad Dragoljub Urošević, čiji je otac Milovan vlasnik tog poljoprivrednog gazdinstva.

Uzgojem ovaca ova porodica se decenijama ozbiljno bavi, već tridesetak godina ima selektovana grla, genetski veoma kvalitetna. Pomenuti pašnjak je, kako kaže naš sagovornik, dobro ograđen, ali su psi lutalice, iskoristili to što se zbog prethodnih obilnih padavine zemlja na jednom mestu ispod ograde malo odronila, tu potkopali i ušli.

– Pašnjak je na oko 200 metara od naše kuće, stalno obilazimo, tako smo i tog jutra zatekli pse lutalice. Šteta je velika, samo za ovih pet ovaca oko hiljadu evra. Odmah smo zvali policiju,  koja je izašla na teren, kao i veterinara i veterinarsku inspekciju. Štetu smo prijavili nadležnima – dodaje Urošević.

Koliko su ovce preplašene zbog toga što se desilo opisuje time da ni danas, tri dana od tog događaja, ne izlaze iz štale. Njih nekoliko se spasilo tako što je upalo u septičku jamu, iz koje su ih kasnije izvadili.

Urošević napominje da je reč o nekoliko pasa lutalica iz tog i okolnih sela, ali da im se pridružilo i još četiri, pet pasa koje ranije nije viđao.

– Ovi psi su sada ostrvljeni. Nedaleko od našeg pašnjaka su crkva, škola, igralište, tu se deca okupljaju. Trebalo bi ukloniti te pse, zaista su opasni – dodaje on.

U veterinarskoj inspekciji, koja je izašla na teren i sačinila zapisnik, navode da je lokalna samouprava nadležna za uklanjanje pasa lutalica sa ulica, ali napominju da građani nadležnim službama treba da prijave prisustvo pasa lutalica. Takođe, oni koji više ne žele da čuvaju ljubimce, treba da pozovu nadležne da ih preuzmu.

J.B.

Foto: privatna arhiva

Ostale vesti

back-to-top