Izložba “Ćirifiti” u Narodnom muzeju Kruševac

Postavljeno: 17.04.2021

Samostalna izložba radova Kruševljanina Petra Popovića-Pirosa otvorena je u juče u kruševačkom Narodnom muzeju. Neobične “Ćirifite”, koji u sebi spajaju umetnost tradicionalne kaligrafije i modernih grafita, posetioci će moći da pogledaju do 26.aprila

Naziv izložbe “Ćirifiti”, jezička je igra koju je ovaj autor osmislio, pa je pod tom kovanicom okupio svoje radove nastale u periodu karantina prošle i ove godine.

Ćirifiti su ćirilični grafiti. To je reč koju sam osmislio i koja bi na neki način opisala ono što bila moja načelna ideja. Izložba je bazirana na ćiriličnom pismu, moja najveća inspiracija bila je Mirosavljevo jevanđelje, ali i ostale stare knjige i spisi koje krase ornamentikom ukrašena inicijalna slova – kaže Petar Popović Piros.

Ćirilica je na svetskom nivou, u carstvu grafita, retka jer je mnogo zahtevnija za struktuiranje od latinice, ali su i rezultati uvek iznenađujući. U katalogu izložbe, koji je napisala Ljiljana Radošević, stoji:  “Iako je na početku svoje karijere Piros paralelno stvarao uličnu umetnost i tradicionalnu kaligrafiju, sloboda ulice je odnela primat i ipak za sobom povukla kaligrafiju. Više od jedne decenije umetnik vodi unutrašnji monolog – grafiti i grafički dizajn, grafiti i ilustracija, grafiti i video igrice, grafiti i kaligrafija. Svaka ideja je ispitana i isprobana u dva različita sveta i svaka uzajamno utiče na onu drugu. Tako ideja o ćiriličnim grafitima, inspirisanim ćiriličnom kaligrafijom, stvara novu formu grafiti kaligrafije, koju je autor nazvao “ćirifiti”.

– Dve decenije sam zastupljen na strit art sceni i želeo sam da sve moje veštine povežem u jednu celinu, pošto imam veliku ljubav i prema kaligrafiji, strit artu i grafitima. Ideja mi je bila da pokušam da napravim svoj ćirilični font, kao odgovor savremenog umetnika – objašnjava ovaj umetnik.

Na izložbi sugrađani mogu pogledati raznobojne ćirfite, dva serijala u kojima su okupljena sva slova azbuke i brojevi, ali i skulpturu “Azbuka”.

– Na čirifitima se nalaze reči koje sam osmišljavao u ovom periodu koji nas je sve zadesio, a koje su meni na neki način bile optimistične i hteo sam njima da oraspoložim trenutnu situaciju. Ovo je moja druga samostalna izložba, a prva u mom rodnom gradu i čast mi je da mogu da izlažem u ovakvoj instituciji– navodi Piros.

Ljubitelji umetnosti izložbu mogu posetiti do 26. aprila 2021. godine u skladu sa epidemiološkom situacijom i propisanim merama u borbi protiv pandemije.

O autoru

Petar Popović rođen je 1989. godine u Kruševcu, a srednju umetničku školu na odseku za grafički dizajn završio je u Nišu. Na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu završio je grafički dizajn. Do sada je imao preko pedeset realizovanih aplikacija/igrica, kao i projekata za najznačajnije brendove u zemlji kao što su Coca-Cola, Fashion Week, L’Oreal, Soko Štark, EXIT festival. Najznačajniji opus ostvario je u oslikavanju murala u Srbiji i regionu.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top