In memoriam: Radovan Tomašević Tomaš

Postavljeno: 10.01.2023

Posle duže bolesti, u Kruševcu je juče, 9. januara, u 81. godini, preminuo Radovan Tomašević Tomaš.

Tomašević je rođen 1942.godine u Grad Stalaću. Posle osnovnog obrazovanja, završio je kruševačku Gimnaziju, a kasnije je, prvo diplomirao na Višoj Pedagoškoj školi, da bi potom stručno zvanje specijalni pedagog stekao na Višoj Defektološkoj školi.

Još od gimnazijskih dana počeo je da se bavi omladinskim aktivizmom. Generacije iz tog perioda ga pamte kao inicijatora čuvenih Gimanzijada, odnosno okupljanja gimnazijalaca sa teritorije čitave tadašnje Jugoslavije.

U isto vreme postaje istaknuti akcijaš, pa je tako, još kao đak Gimanzije bio učesnik na izgradnji jezera na Jastrepcu 1960. godine, da bi nakon toga učestvovao i na brojnim omladinskim radnim akcijama. Bio je i prvi komandant naselja Lomnica u kome su bili smešteni brigadiri iz čitave Jugoslavije koji su, u okviru Omladinske radne akcije „Morava“, radili na izgradnji današnjeg jezera Ćelije.

Radovan Tomašević je i u kasnijim godinama radnog veka bio istaknuti društveno – politički radnik. Radio je u Vaspitno – popravnom domu kao vaspitač, jedno vreme obavljao je dužnost direktora osnovne škole u Vlajkovcima kod Brusa, a najviše će ostati upamćen kao sekretar SIZ-a za osnovno obrazovanje Opštine Kruševac i u novije vreme, pred penzionisanje, kao dugogodišnji načelnik Odeljenja za društvene delatnosti Grada Kruševca.

U jednom mandatu bio je predsednik Upravnog odbora Radio Televizije Kruševac. Bio je i jedan od osnivača Socijalističke partije Srbije u Kruševcu i kasnije stalni član Opštinskog i Gradskog odbora ove političke partije. Tomašević se društvenog aktivizma nije odrekao ni nakon penzionisanja.

Bio je osnivač Udruženja građana „Slobodište“, kroz koje je, sa svojim saradnicima, radio na okupljanju i čuvanju uspomena na vreme omladinskih radnih akcija i brigadire, koji su više decenija radili na izgradnji zemlje. Za svoj aktivizam kroz društveni, politički i rad u nevladinim organizacijama dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Radovan Tomašević biće sahranjen na groblju u rodnom Grad Stalaću danas, 10. januara, u 13 časova.

 

Ostale vesti

back-to-top