In memoriam: Jelena Nikolić

Postavljeno: 14.11.2022

Preminula je Jelena Nikolić (43), savetnica za energetsku efikasnost i održivu urbanu mobilnost u Gradskoj upravi Kruševac.

Jelena je diplomirala arhitekturu na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Nišu, a bila je aktivna u mreži CIVINET, gde je bila članica Upravnog odbora.

-S velikom tugom javljamo da nas je napustila divna osoba, prijateljica… U više od 10 godina potaknula je cijeli niz pozitivnih promjena u Kruševcu. Kako je rekla njena prijateljica i bliska suradnica, Jelena Brković „bila je genijalna, i vizionar i kreativac, uvijek tri koraka ispred svih“ – naveo je CIVINET u tekstu posvećenom Jeleni Nikolić.

Ona je bila angažovana i kao regionalni stručnjak za održivu urbanu mobilnost u Stalnoj konferenciji gradova i opština (SKGO) i GIZ-u te kao stručnjak za pametne gradove i održivu mobilnost u Regionalnom centru zaštite okoline za SIE (REC).

Bila je, takođe, aktivna u objavljivanju radova na temu održive urbane mobilnosti.

-Između ostalog, zahvaljujući Jeleni i “njenom” timu, Grad Kruševac je prvi grad iz Srbije koji se još 2015. pridružio našoj mreži CIVINET te prvi grad u Srbiji koji je napravio Plan održive urbane mobilnosti (SUMP). Grad Kruševac proglašen je i za dobitnika nagrade Europskog tjedna mobilnosti za 2019., kada je gradskim ulicama udahnut novi život bez automobila, ne samo u centru – koji su preuzeli pješaci – već i u predgrađima, gdje su ljudi organizirali različite aktivnosti. Lice grada je takođe promjenjeno, postavljanjem novih biciklističkih staza, šetališta, javnih trgova, gradskih parkova i klupa – naveo je CIVINET.

Jelena je, podsećaju iz te organizacije, držala radionice, aktivno učestvovala na različitim evropskim skupovima, ali i na skupovima te mreže, koju je aktivno promovisala.

-Velikim delom zahvaljujući njoj smo održali i skupštinu mreže i skup u Kruševcu. Teško je u kratkom tekstu opisati sve aktivnosti i uspjehe iznimne osobe i prijateljice. Nedostajat ćeš nam, draga Jelena. Za tobom ostaje neizbrisiv trag – naveo je CIVINET.

Dodajmo da je naša, redakcija lista GRAD i portala KruševacGrad.rs, od Jelene Nikolić uvek dobijala pravovremene i pouzdane informacije o temama kojima se bavila.

J.B.

Fotografija © European Union, 2017 Photographer: Ezequiel Scagnetti

Ostale vesti

back-to-top