Gradi se postament za novi spomenik

Postavljeno: 24.05.2020

U parku Kosturnica u toku je izgradnja postamenta za spomenik despotu Stefanu Lazareviću. Spomenik bi trebalo da bude otkriven na Vidovdan, Dan Grada. Reč je o delu dr Borisa Stajkovca iz Beograda koje radi zajednički sa vajarima Rajkom Đankovićem i Ivanom Markovićem. Spomenik se podiže na inicijativu Narodnog muzeja Kruševac, koju je Skupština Grada donešenjem Odluke o podizanju spomenika, u martu ove godine podržala

U obrazloženju skupštinske Odluke navedeno je se spomenik podiže imajući u vidu istorijski značaj despota Stefana Lazarevića te činjenicu da je on rođen u Kruševcu. Nadležni podsećaju na osnovne činjenice iz njegove biografije, da je bio sin kneza Lazara, da je posle očeve pogibije u bici na Kosovu maloletan vladao uz pomoć majke Milice Hrebeljanović.

Istorija ga pamti kao vladara koji je na unutrašnjem planu slomio otpor vlastele, a periode mira koristio za snaženje Srbije. Književnost ga pamti kao autora dela „Slovo ljubve“. 

Spomenik će biti izrađen kao konjička skulptura despota Stefana Lazarevića i bez postamenta će biti visok 4 metra.

Autor spomenika dr Boris Stajkovac je, prema navodima iz obrazloženja, realizovao više od 60 umetničkih projekata i samostalnih izložbi. Autor je brojnih rešenja enterijera stambenih i poslovnih kompleksa, autor grafičkih rešenja brojnih knjiga, časopisa, brošura te kreator mnogih spotova, serija za decu, dokumentarnih filmova.

Novi spomenik će biti postavljen na mestu koje je svojevremeno bilo grobnica streljanima za vreme Drugog svetskog rata, potom mesto na kome je bio postavljen spomenik Majka Srbija i majka Grčka, a na kraju i letnjikovac za okupljanje mladih. 

J.B.

Ostale vesti

back-to-top