Omiljene oaze Kruševljana – Gde sugrađani traže spas od vrućine i gužve?  

Postavljeno: 07.07.2022

Zelene površine bile su i ostale važno mesto za igru, odrastanje i život svakog čoveka. Ove oaze pluća su grada i prirodno utočište od vrućine i gradske gužve. Klupice, staze za šetnju i dostupna pijaća voda, načinile su ih omiljenim mestima za provođenje slobodnog vremena. U Kruševcu ih ima više, ali po popularnosti među sugrađanima prednjače Bagdala, Trg fontana, Trg Kosturnica, Slobodište i Pionirski park.

Šumoviti breg nad gradom jedinstveni je simbol Lazareve prestonice. Ime Bagdala potiče od turske reči koja je označavala “mesto sa kog se pruža lep (božanski) pogled”. Padinu su krasili vinogradi, a stari hrastovi korišćeni su za izradu vrata na crkvi Lazarici. Bila je mesto održavanja trka spahijskih konja, a početkom XX veka na njoj se organizuju proslave, izleti i okupljanja za Prvi maj. Danas, Bagdala predstavlja jedno od omiljenih šetališta Kruševljana. Ovaj vidikovac, pored čistog vazduha, brojnih pešačkih staza i uređenog prostora za sport, igru i relaksaciju, pruža veličanstveni pogled na grad i obližnje planine. Kratak, ali za neke naporan uspon, ne sprečava veliki broj sugrađana da uživa u blagodatima koje ovo mesto donosi.

Ušuškan u srcu grada, kraj crkve Svetog Đorđa, nalazi se Trg fontana, verovatno najposećenije mesto za predah i odmor svih generacija. Nekadašnji pijačni prostor 60-ih godina XX veka postaje nezaobilazno odredište za sastanke, druženje i uživanje do kasno u noć. Prijatan žubor vode i guste krošnje, osetno ublažavaju gradsku vrevu, a dečji smeh i igra vraćaju nas u vreme kada smo, uz kokice i kuglu sladoleda, veselo trčkarali oko nje.

Nedaleko od Fontane, na raskrsnici mnogih škola, proteže se Trg Kosturnica. Ova usputna stanica za đake, postala je tradicionalan kutak za svakodnevno prepričavanje dnevnih i večernjih dogodovština. Zbog svoje lokacije, idealno je mesto za kratak odmor i upijanje energije neophodne za još nekoliko radnih sati. Na klupama, ispod olistallih grana, mogu se videti čitaoci knjiga i novina, a često se na njima skriva i poneki školarac, koji strpljivo čeka kraj problematičnog časa.

Jugozapadno od Kruševca, na padinama Bagdale, proteže se zadivljujući šumski kompleks Slobodište. Krivudave, kaldrmisane putanje, kroz nisko grmlje i visoka stabla, odvode Kruševljanine do skrivenog središta ovog memorijalnog prostora. Šetnja utabanom stazom i boravak u zelenilu, deluju umirujuće, a vetar sa Jastrepca donosi preko potrebno rashlađenje. Stanište je brojnih biljnih vrsta, pa se uoči Đurđevdana u šumi mogu sresti brojni sugrađani u potrazi za travkama koje će te večeri krasiti kapije njihovih domova.

Nadomak centra, okružen visokim i razgranatim krošnjama, prostire se Pionirski park, voljena oaza svih Kruševljana. Početkom XX veka, prvobitno neobrađivana i zapuštena zemlja, počela je da se uređuje stazama, sadnicama i cvećem. Zbog svog zaklonjenog ambijenta postao je prikladno mesto za održavanje koncerata, priredbi, raznih manifestacija i kulturnih programa. Nakon Drugog svetskog rata postavljene su kružne pruge čijom se putanjom kretao poznati Pionirski voz, koga, nažalost, više nema. Uspomene na jedno srećnije i lepše vreme privlači bake i deke koji su, u društvu svojih unučića, česti posetioci ovog parka.

Jovana Aksentijević

Ostale vesti

back-to-top