Goodyear kupio Cooper tire, novi američki gigant u Kruševcu

Postavljeno: 05.03.2021

Nakon što je nedavno saopšteno da američka multinacionalna kompanija za proizvodnju guma Goodyear kupuje kompaniju Cooper tire, čija jedna od fabrika posluje u Kruševcu, zaposleni u ovdašnjim pogonima očekuju da će nastaviti da rade u dobrim uslovima i uz kvalitetan socijalni dijalog, što su imali do sada

– Zaposleni uobičajeno rade, unutar fabrike nema nikakvih promena, nama je svejedno ko je poslodavac, bitno nam je da imamo sigurna radna mesta, dobre uslove rada, kao što su do sada bili, redovnu zaradu, koja može da raste – kaže za KruševacGrad predsednik sindikata Nezavisnost u kruševačkoj fabrici kompanije Kuper tajer Dragiša Milojević.

Napominje da se Kuper tajer, koji je u Kruševac došao pre skoro deceniju, odnosno početkom 2012. godine, pokazao kao dobar poslodavac.

– Kompanija poštuje kolektivni ugovor, sve obaveze izvršava redovno, sve po zakonu. Imali smo jedna od najboljih kolektivnih ugovora u Srbiji, priznat smenski rad, odnosno uvećanje zarade od 26 odsto, što ne postoji u Zakonu u radu, potom imamo minuli rad koji predviđa kompletan radni staž, a po zakonu je samo kod poslednjeg poslodavca. Imamo i dobar socijalni dijalog i nadamo se da će tako ostati – kaže Milojević.

Kompanije Gudjer (“Goodyear Tire & Rubber Company”) i Kuper tajer (“Cooper Tire & Rubber Company”) saopštile su nedavno da su sklopile sporazum prema kome Gudjer preuzima kompaniju Kuper, a vrednost transakcije je oko 2,8 milijardi dolara.

U zajedničkom saopštenju navedeno je da se na taj način dalje ojačava vodeća pozicija Gudjera u USA, značajno uvećava njegova pozicija na drugim tržištima u severnoj Americi, uz dupliranje njegovog prisustva u Kini.

Istovremeno se povećava broj odnosa sa lokalnim proizvođačima automobila te stvara šira mreža distribucije za Kuperove rezervne gume kroz mrežu Gudjerove maloprodaje koja obuhvata 2.500 brend – maloprodajnih mesta.

Predviđeno je da akcionari Kupera dobiju 41,75 dolara po akciji u gotovini i fiksni paritet razmene od 0.907 obične akcije Gudjera za svaku Kuper akciju u ukupnoj vrednosti akcija od priblizno 2,8 milijardi dolara. Po zaključivanju transakcije akcionari Gujera će imati približno 84 odsto udružene kompanije, a akcionari Kupera će držati približno 16 odsto.

Navedeno je i da je Kuper, koji je osnovan 1914. godine, po veličini prihoda peti proizvođač guma u severnoj Americi sa oko 10.000 zaposlenih koji rade u 15 zemalja širom sveta.

– Dodavanje Kuperovog komplementarnog proizvodnog portfolia i veoma dobrih proizvodnih kapaciteta, zajedno sa tehnologijom Gudjer i distribucijom koja je vodeća u ovoj industriji, pruža udruženoj kompaniji mogućnosti za poboljšanje efikasnosti troškova i povećanu ponudu za maloprodajne mreže obe kompanije. Sigurni smo da će nam ova kombinacija omogućiti da ponudimo poboljšanu uslugu za naše kupce i potrošače i istovremeno obezbedimo korist za naše akcionare – rekao je Richard J. Kramer, predsednik firme Gudjer.

Brad Hughes, predsednik kompanije Kuper j naveo da se ta kompanija transformisala u dinamičnu, potrošaču posvećenu organizaciju koja je uravnotežila tradicionalne i nove kanale da bi pojačala potražnju za svojim proizvodima, istovremeno unapređujući i efikasno pomažući globalni proizvođački značaj.

– Veoma sam ponosan na sve sto je naš tim postigao u 107 godina postojanja i zahvalan našim talentovanim zaposlenima za njihov doprinos i posvećenost. Ova transakcija predstavlja početak novog poglavlja za Kuper, koje započinjemo sa snažne pozicije – rekao je on.

Gudjer je, inače, jedna od najvećih kompanija za proizvodnju i prodaju guma na svetu. Zapošljava oko 62.000 ljudi i proizvodi u 46 postrojenja u 21 zemlji širom sveta. U svoja dva centra za inovaciju, Akron u Ohaju i Colmar-Berg u Luksemburgu, razvija najmodernije proizvode i usluge koji postavljaju standarde tehnologije i učinka u ovoj industriji, podsećaju iz te kompanije.

Kupet tajer je matična kompanija globalne porodice kompanija koje su specijalizovane za dizajniranje, proizvodnju, marketing i prodaju guma za putnička vozila, lake kamione, srednje kamione, motocikle i vozila za trke, a pogone ima u 15 zemalja sveta.

Ta američka kompanija je u Kruševac došla početkom 2012. godine, kada je za oko 13 miliona evra kupila Fabriku autoguma, deo tadašnje Trajal korporacije. Kuper danas u Kruševcu zapošljava nešto više od hiljadu radnika.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top